Vernisajul expozitiei lui Moris Manes

autoportret

O invitatie transmisa de un prieten pe o lista internetica m-a adus la Casa Artistilor din sat la vernisajul expozitiei de pictura a lui Moris Manes. Casa Artistilor face parte din complexul care include noul sediu al teatrului orasanesc, si impreuna cu cinemateca alcatuieste triunghiul noii vieti culturale pe care primarita incearca sa o creeze in adormita si burgheza noastra asezare, prea mult aflata in umbra marelui oras.

pictorul si primarita

Moris Manes este nascut in 1932 in Romania si a absolvit Institutul de Arte Plastice ‘Nicolae Grigorescu’ din Bucuresti fiind coleg de generatie cu Sabin Balasa. A facut alia in 1959, si din anii 60 a expus in mod regulat in Israel. Doua tablouri de dimensiuni mai mici ilustreaza perioadele mai vechi ale creatiei sale.

natura moarta din anii 70

In fapt vizitarea expozitiei incepe de la scara care urca spre spatiul de expozitie, unde sunt expuse cateva schite – remarcabile dupa opinia mea prin expresivitatea si dinamismul liniei.

schitza

Picturile expuse in sala principala acopera in majoritate anii recenti de creatie ai artistului 2006 pana la 2009. Trei grupuri tematice in trei stiluri diferite impart tablourile si absorb atentia vizitatorului.

Primul si cel mai numeros este dedicat muzicii. Spatiul sonor este recreat prin imbinari de linii circulare care creaza planuri concentrice suprapuse intr-o coloristica derivata din paleta lui Kandisky. Surpriza provine din indrazneala de a taia agresiv formele cirulare cu silueta instrumentelor, care concentreaza astfel atentia ca in reprezentarea harpei.

harpa

Al doilea grup imbina desenul cu culoarea. marturisesc ca aici gama coloristica nu m-a entuziasmat, am avut impresia ca artistul a facut oarecum concesii modei si doar cate o prelingere de culoare accidentala sau nu creaza o lipsa de regularitate care sparge tiparele unei conventii prea cunoscute, acceptate si placute.

lehaim

Surpriza vine insa din al treilea grup, cel mai putin numeros, in care figureaza cateva peisaje recente intre care unul din Tzfat cu o geometrie intriganta, si doua sau trei picturi echestre. Am ramas fascinat de o pictura recenta reprezentand un cal salbatic din care redau un detaliu de salbaticie si inocenta surprins cu spontaneitatea instinctiva a mainii unui mare pictor.

capul de cal salbatic (detaliu)

Expozitia este deschisa pana la 22 ianuarie.

This entry was posted in art and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *