Tinerii Habimei

Teatrul Habima din Tel Aviv, teatrul national al Israelului se afla de cativa ani in peregrinare, timp in care cladirea sa a suferit o drastica renovare. Necesitatea de a juca in sali diferite, cu acustici si conditii de vizionare departe de a fi optime se adauga senzatiei de criza pe care teatrul pare ca o parcurge de peste un deceniu, cu o generatie de actori si conducatori artistici in imbatranire cedand greu locul unei generatii de mijloc incerte. Raza de lumina o constituie grupul de tineri cunoscuti sub numele ‘tinerii Habimei’ care avand sansa de a juca pe una dintre primele scene ale tarii alaturi de actori consacrati au si ocazia de a improspata atmosfera intr-un teatru de repertoriu supus presiunilor economice si chiar si politice uneori.

Spectacolul cu ‘Pescarusul’ lui Cehov ar fi trebuit sa fie o asemenea ocazie de intlnire pe scena a mai multor generatii de actori intr-o piesa din repertoriul clasic. Din pacate regia asumata de actorul Rami Heuberger nu a facut un serviciu bun spectacolului, care treneaza si este lipsit de pasiune si dramatism. Cea mai mare greseala a fost insa distribuirea in cele doua roluri principale a printilor (copiii unor actori foarte cunoscuti in Israel) Michael Moshonov si Dana Ivgy. Daca Moshonov este doar plat si pare lipsit de interes fata de ce se intampla in jur, Ivgy este o contra-distribuire totala. Actrita de talent careia ii sta bine in rolurile de fata israeliana uratica dar plina de vointa si viata nu reuseste sa redea nimic din pasiunea si tragismul Ninei.

Mult mai reusit este ‘micul’ spectacol ‘Mishehu iamut baSof’ (‘Cineva va muri in final’) scris si regizat de Maor Zaguri si jucat in exclusivitate de tinerii Habimei. Este o drama contemporana, in care sase personaje intr-un mare oras se cauta unele pe celelalte, se intalnesc si se despart, se iubesc si se ignora. Regizorul si-a facut actorii partasi in dezvoltarea dramatica a personajelor si a conflictului si cu un minim de mijloace scenice, bazandu-se mai ales pe jocul si intuitia acestora. Echipa compusa din Tomer Bar David, Daniel Saban, Gali Hagar, Yafit Asulin, Meni Florentin si Lea Galfenstein reuseste sa construiasca un spectacol inchegat, cu ritm si logica, care rezoneaza bine cu publicul.

This entry was posted in theatre and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *