Gica Manescu – La Bella Italia

Doctorul Gica Manescu mi-a permis preluarea unui articol recent al sau care impartaseste amintiri dintr-o calatorie in Italia. Unele locuri le-am vazut si eu, altele nu. Ii multumesc pentru aceasta noua impartasire.

—————

Acum  cativa ani, mica mea familie de 3 persoane m-a asteptat la aeroportul italian “Fiumicino“ pentru o vacanta  acolo. Cu o masina  inchiriata, spre Roma, am strabatut soseaua pe marginile careia sunt pini inalti care isi unesc  varfurile coroanelor si parca s-ar deschide un tunel.

Roma, oras frumos, cu istorie veche si cu urme ale trecutului. Circulatia vehiculelor e inebunitoare,  oamenii vorbesc repede si tare, gesticuIatia vie si ne lasa in urma. Curatenia e destul de buna in centru, la periferie, ca la noi,  Nu erau olim hadasim (imigranti).

 

source http://www.roadlesstravelled.com.au/rome-forum-palatine-hill-colosseum-vatican-museum-and-st-peters-basilica-review/

 

Intr-un autobuz,  cum vorbeam romaneste, cel din fata, adresandu-se cu “ scuzi “, a  vrut sa stie ce dialect vorbim ca el intelegea foarte multe. Ginta latina.

Pastele, pizza si cafeaua “espresso“ le-am savurat la “mama lor“ si parca aveau alt gust si aroma. Per pedes, am inceput sa vizitam monumente, cladiri, sa vedem istoria invatata sau cunoscuta. In Piazza Venezia, am urcat treptele largi  ale  “Capitoliului“ , proiectat de Michelangelo, (azi e Primaria si un muzeu), in fata fiind statuia ecvestra a lui Marc Aureliu, din secolul II.

In Forumul Roman, am  privit Arcul de Triumf al lui Titus, ridicat in anul 81, dupa ce cucerise Ierusalimul si in anul 70, a distrus Templul. Se vad in basoreliefuri, evreii dusi ca sclavi. Nu departe, e Forumul Traian. Tot in  basoreliefuri, erau scene dupa cucerirea Daciei de catre romani.

 

source http://www.lessing-photo.com/dispimg.asp?i=08050648+&cr=48&cl=1

 

Mi-au revenit in minte, cum la liceu, in orele de “Istorie  a evreilor“ facute cu domnul Derbarimdigher – of  ce nume greu – invatam despre “faptele de eroism si suferinte ale poporului nostru“ si la liceu, in  orele de “Istorie antica“ invatam cu domnul  Arbore, despre “strabunii nostri, dacii si romanii”.

Colosseum, acea oarecum ruina  partiala a circului  roman, in reparatii si curatire, Pe pietre a aparaut culoarea alba, cea originala.

 

source http://robertnyman.com/rome/saturday.htm

 

Nu poti fi la Roma fara sa treci pe langa Fontana  di Trevi  si sa  n-o admiri. Si ca toti de acolo,  sa arunci o moneda peste spate,  aducatoare de noroc. O cunoastem  si din  filmul “ Dolce vita “.

Mai departe,  in  Piata Navona , de admirat fantana monumentala a celor 4 fluvii, opera lui Bernini.Sunt din  4 continente : Nil, Gange, Rio del Plata si Dunarea.

Dar tarabele, casutele neglijate si zgomotul, iti taie pofta de frumos.

 

source http://www.tripwolf.com/en/guide/show/266757/Italy/Rome/San-Pietro-in-Vincoli

 

La biserica neinsemnata, San  Pietro in Vincoli ( Sf. Petru in lanturi ) ,intr-un semi- intuneric, troneaza in  jiltul lui,  Moise, sculptat de  Michelangelo.

Alt punct  turistic important este Basilica San  Pietro. Piata  enorma  cu obeliscul in  centru si biserica,  parca te cutremura. Vaticanul cu Garda  elvetiana  e  alaturi.

 

source http://www.bb360.it/

 

Daca la Luvru din Paris, e inghesuiala la portretul  “ Giocondei “- Mona Lisaa, a lui Leonardo da Vinci, aici e la“Pieta” a lui Michelangelo.

Pentruca sute de ani, milioane de vizitatori mangaiau sau sarutau un  picior al lui Christos,  s-a subtiat. Sculptura are in  fata, un perete din  sticla. Doar priviri, fara atingeri.

Un loc pe care putini turisti stiu sa-l viziteze seara,  este terasa de la Observator. Iti sta la picioare, Roma luminata. Priveliste rara.

Drumul  cu masina  spre sud cu soarele pe cerul mediteranian, este o incantare a ochilor.

Trecem intai prin   Napoli, metropola cu aspect variat, cuprinzand renumitul cartier –Santa Lucia ( de aici si cantoneta) si cu golful lui, de care se spune ca e unul din  cele mai  frumoase din  lume, impreuna cu cele din Haifa si Sydney .

In urma cu ani, italienii spuneau : “ Vedi Napoli, poi more “. Mucalitii au parafrazat, spunand: “  De  ce sa mori ? Vezi mai intai Napoli si apoi Mori.

 

source http://www.menstennisforums.com/showthread.php?t=190169

 

Pompei,  orasul acoperit de lava vulcanului Vezuviu, de apoape 2000 de ani, in 67 e.n. si adus la lumina abia in  1860. A fost cu cei 25 mii de locuitori ai sai, unul din orasele importante ale Imperiului Roman.

Nu-ti vine sa crezi,  ce locuinte , ce bai si bucatarii au avut.

Pe coasta amalfitana, se insira pitorestile Positano, Salerno, Amalfi. De  pe soseaua in  serpentine stranse , in  sus si in  jos, se deschide o perspective, rar intalnita.

 

source http://www.italianbestweddings.co.uk/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=1

 

Sorrento, cu case elegante, magazine cu tot ce doresti, hoteluri de lux, dar si modeste, este unul din  punctele de plecare spre insula Capri. Dupa 45 minute, vaporul acosteaza in portul insulei. Un autobuz duce  calatorii sus, in localitatea  Ana- Capri.

O strada principala,  hoteluri, buticuri, magazine de dulciuri si Casa – muzeu a scriitorului suedez –  Axel Munthe.

 

source http://www.art.com/products/p13036603-sa-i2280954/roy-rainford-house-of-axel-munthe-villa-san-michele-anacapri-capri-campania-italy.htm

 

Cand in  urma cu foarte multi ani  am  citit  “ Cartea de la  San – Michele  “ am  sperat ca intr-o zi ma voi plimba prin  gradina si voi admira statuia mica a unui leu .

Cu vizitarea, intr-o barca a  “ Grotei albastre “,  am  incheiat excursia.

Iar la  Fumicino, pentru zborul de  intoarcere. Am locuit in  hoteluri si pensiuni, serviciul bun  si gazdele ospitaliere.

Am intrat la mine in casa, pe malul aceleiasi mari, dar viata zilnica , cu greutatile si avantajele ei a fost reluata.

Adaug ca  in Italia am mai fost si la nord de Roma : Florenta, Siena, Pavia,  Venezia dar si pe coasta Adriaticei. Poate ne vom  mai intalni.

 

Dr.  G. Manescu.

Decembrie 2011.

 

This entry was posted in Gica Manescu and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *