CHANGE.WORLD – Vecinătăți în mișcare

Există oare vreun domeniu al vieților noastre sociale, economice, spirituale, personale care să nu fi fost afectat de pandemia COVID-19? Eu nu cunosc, dacă voi știți, scrieți-mi, aștept răspunsurile voastre. Domeniul artelor și felul în care interacționăm cu obiectele din muzee și galerii de artă este și el puternic influențat. Marile și micile muzee ale lumii au fost închise pentru perioade de timp mai lungi sau mai scurte. Galeriile de artă au supraviețuit doar în parte, la fel ca multe alte întreprinderi comerciale mici și mijlocii. Instituțiile de cultură care se redeschid sunt supuse restricțiilor și distanțărilor de tot felul. Industria turismului artistic înregistrează în acest an cifre de încasări cu 80-90% mai mici decât în anii precedenți. Se dezvoltă în paralel alternative precum muzeele virtuale și voi fi ultimul care le voi nega importanța și utilitatea, dar ca iubitor de frumos îmi lipsește contactul direct cu marea artă. Peisajul artistic și economic se schimbă și va fi diferit și după ce pandemia va trece. În aceste condiții, știrile despre deschiderea, tocmai acum, a unui nou și important muzeu surprind și bucură. Ceea ce poate este mai puțin surprinzător și cu atât mai semnificativ este că acest muzeu este dedicat artei pe medii noi, denumire care acoperă în măsură însemnată câteva domenii ale artei digitale în cooperare cu alte domenii ale noilor tehnologii. Numele său este Nxt Museum și locul în care a fost inaugurat, la 29 august 2020, este Amsterdam.

(sursa imaginii: digicult.it/art/shifting-proximities-will-be-the-nxt-museums-first-exhibition/)

Amsterdam este un oraș binecuvântat cu muzee magnifice care pot satisface gusturile cele mai diverse ale pasionaților de artă și istorie: Rijkmuseuum, Muzeul Van Gogh, Stedelijk, Casa Rembrandt, Muzeul Natural Maritim, Casa Annei Frank, Muzeul de Istorie Evreiască și multe altele, plus biserici și clădiri publice cum este impresionanta primărie. Nxt Museum a fost înființat în nordul Amsterdamului, o zonă considerată ca unul dintre noile ‘puncte fierbinți’ ale orașului, care atrage creatori din diverse domenii ale artelor și tehnologiei. Clădirea, care a găzduit înainte studiouri de producții cinematografice și de televiziune, oferă pe lângă spațiile de expoziție care se întind pe o suprafață de peste 1000 de metri pătrați și laboratoarele Nxt Lab – un spațiu de creație în care invitații programelor de rezidență, artiști, designeri, ingineri, cercetători în diverse domenii ale științei vor colabora și interacționa. Fondatoarea și directoarea muzeului este o tânără pe nume Merel van Helsdingen, expertă în marketing în industria de divertisment. În opinia ei, acest muzeu completează peisajul artistic olandez și european și umple un gol legat de arta interactivă și multi-senzorială, integrativă preocupărilor și modalităților de divertisment ale tinerelor generații.

(sursa imaginii:nxtmuseum.com/artist/distortions-in-spacetime/)

Expoziția inaugurală va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii februarie 2021 și se numește ‘Shifting Proximities’ – ‘Vecinătăți în mișcare’. Ea explorează experiența umană în fața schimbărilor care au loc în societate, în mediul înconjurător și în tehnologie. Este vorba despre o expoziție colectivă care adună instalații imersive și exponate interactive, create de grupuri și de artiști individuali, în colaborare cu experți în software și tehnologii media. Curatorii expoziției sunt Bogomir Doringer și Jesse Damiani. Vizitatorii sunt purtați în ambianțe noi și neobișnuite, în care simțurile receptează stimulii și informația, fiind inițiate dialoguri prin canale de comunicare diverse. Un prim exemplu este instalația ‘Distorsions in Spacetime’ creată de Marshmallow Laser Feast (MLF), un colectiv britanic care lucrează la intersecția științei, artei și tehnologiei. Ceea ce citim în cărțile despre originea și structura universului este tradus aici în reprezentare artistică. Lucrarea invită participanții să navigheze senzorial dincolo de experiența lor zilnică, în spații unde lumea fizică cunoscută este eliminată pentru a dezvălui rețele, procese și sisteme care sunt simultan sublime estetic și documentate științific.

(sursa imaginii: nxtmuseum.com/artist/biometric-mirror/)

Foarte mult interes suscită ‘Biometric Mirror’, creația rezultată din colaborarea dintre artista și cineasta de science-fiction Lucy McRae, ale cărei lucrări explorează impactul științei și tehnologiei asupra corpului omenesc (a expus deja la Centre Pompidou și anul viitor va fi prezentă la Bienala de la Veneția) și dr. Niels Wouters, cercetător în domeniul interacțiunilor dintre om și mașină. Vizitatorii intră într-un fel de templu spongios al tehnologiei, pentru a venera un algoritm care îi observă, îi psihanalizează și generează versiuni matematice „perfecte” ale fizionomiilor lor – avataruri virtuale bazate însă pe prelucrarea matematică a datelor individuale reale. Sunt tipărite diagnostice precum după o vizita la psihanalist, doar că rolul doctorului a fost preluat de sistemele de identificare facială și de algoritmii de Inteligență Artificială (AI). Este o demonstrație extrem de eficace a capabilităților unor astfel de sisteme, dar și o ocazie de a medita asupra aplicațiilor posibile, de la asistență medicală până la supraveghere socială a subiectelor.

(sursa imaginii: trendland.com/nxt-museum-a-place-that-will-redefine-how-we-experience-art/)

‘Habitat’ este o instalație impresionantă care analizează relația dintre oameni și natură. Autorii sunt Heleen Blanken, artistă cunoscută pe scena artelor vizuale și a muzicii, împreună cu inginerii de la firma olandeză de software NAIVI și cu artistul de sunet Stijn van Beek. Evoluția formelor, imaginilor și sunetelor care îi înconjoară pe vizitatori este determinată de datele captate de sistem datorită însăși prezenței acestora în sala de expoziție. Sintetizând rezultatele scanărilor 3D culese în Centrul de Biodiversitate de la Leiden, lucrarea inventează un nou spațiu virtual, format din solid (pereți și panouri), lichid (un bazin de apă), lumină, imagine și sunete care combină influența naturii cu prezența umană în forme permanent noi și în mișcare.

(sursa imaginii: frameweb.com/assets/cover/54585_00titledimensional_sampling_yuxi_cao_3.jpg)

Ce este media? Care este influența umană? Cum se integrează reprezentările virtuale ale personalităților noastre în relația dintre om, natură și creația artistică? Toate aceste întrebări și multe altele mi-au fost generate de lectura și interacțiunea de la distanță cu exponatele. ‘Econtinuu’, creată de artistul ecolog Thijs Biersteker în colaborare cu botanistul italian și pionier al neurobiologiei plantelor Stefano Mancuso, prezintă știința comunicării inter-plante în două sculpturi de rădăcini de copaci. Datele captate de senzorii din sală sunt introduse într-un sistem AI care simulează relația simbiotică inteligentă care are loc sub picioarele noastre, descoperă modul în care copacii colaborează, se avertizează reciproc, învață unii de la alții și își împart resursele. Pe măsură ce vizitatorii sunt integrați în sistem, își dau seama că rădăcinile răspund și învață din prezența lor, formând un ecosistem futurist de partajare a cunoștințelor cu un mesaj central: împreună suntem mai puternici. ‘Dimensional Sampling #1’ creată de artistul new-yorkez de origine chineză Yuxi Cao (James) împreună cu muzicianul Lau Hiu Kong (Lawrence) din Hong Kong are un mesaj politic implicit, explorând răspândirea codurilor QR la nivel mondial, dar în special în China, unde acestea au devenit o parte integrantă a vieții moderne, de la plata pentru bunuri, până la identificarea persoanelor în vârstă, cu implicații sociale, dar și cu suspiciuni de utilizare în scopuri de supraveghere.

Vizitarea acestui nou muzeu trebuie să fie fascinantă. Nu știu cât de curând voi ajunge la Amsterdam, dar Nxt Museum va fi sigur inclus pe lista obiectivelor obligatorii în programul călătoriei.

(Articolul a apărut iniţial in revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)

This entry was posted in change.world. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *