CHANGE.WORLD: Universul Dunelor

Știți deja că sunt un pasionat al literaturii și al filmelor științifico-fantastice și un admirator declarat al ciclului ‘Dune’, creat de Frank Herbert. Am scris despre cărți și despre autorul lor în noiembrie 2021, după ce vizionasem prima serie din noua saga cinematografică regizată de canadianul Denis Villeneuve. Acum am văzut ‘Dune: Part Two’ în avanpremieră, în prima săptămână a lansării mondiale. Spectatorul de film și pasionatul de science-fiction în general și de ‘Dune’ în special din mine am ieșit fericiți de la vizionare.

(sursa imaginii: https://www.imdb.com/title/tt15239678/mediaviewer/rm2771995905/)

Denis Villeneuve s-a născut pe 3 octombrie 1967 într-un sat din Quebec, Canada. Formația sa de bază este științifică, urmată de studii de cinematografie la Montreal. Printre cineaștii pe care îi admiră și pe care îi consideră surse de inspirație se află Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick, frații Coen și Steven Spielberg. Întâmplător sau nu, ei se regăsesc și printre regizorii mei cei mai îndrăgiți. Cariera sa, începută în anii ’90, a inclus câteva filme interesante, două dintre ele nominalizate pentru a reprezenta Canada la Oscar, și câteva prezente în concurs la Cannes. Faima internațională și succesul spectaculos de casă a venit în 2015, odată cu ‘Sicario’, thriller de acțiune american, cu Emily Blunt, Benicio del Toro și Josh Brolin, care relatează povestea unei agente speciale FBI, înrolata de guvernul american pentru a-l neutraliza pe liderul puternic și brutal al unui cartel mexican al drogurilor. Acest succes i-a permis lui Villeneuve să se orienteze spre genul de filme pe care visa să le facă din copilărie – science-fiction. ‘Arrival’ (2016) are un scenariu scris de scenaristul și producătorul Eric Heisserer, bazat pe nuvela din 1998 „Story of Your Life” de Ted Chiang. Filmul o are în rolul principal pe Amy Adams în rolul lui Louise Banks, o lingvistă angajată de armata Statelor Unite pentru a descoperi cum să comunice cu extratereștrii care au sosit pe Pământ, înainte ca tensiunile să escaladeze spre un război inter-planetar. „Blade Runner 2049” (2017) a fost un sequel – o continuare foarte așteptată a filmului „Blade Runner” (1982), al lui Ridley Scott. Scott a servit ca producător executiv al filmului în numele studiourilor Warner Bros. Filmul îi are în distribuție pe Ryan Gosling și Harrison Ford. Ford își reia, după 35 de ani, rolul din filmul original, în timp ce Gosling îl interpretează pe K, un „blade runner” – vânător de recompense din viitor, specializat în dezafectarea violentă a „replicanților”, androizi care s-au eliberat de sub controlul stăpânilor lor umani – care descoperă un secret care amenință să destabilizeze societatea și cursul civilizației.

(sursa imaginii: https://www.imdb.com/title/tt15239678/mediaviewer/rm2153325057/)

Temele alese în cele două mari producții de science-fiction sunt într-un fel garanții ale succesului comercial, dar și o dovadă a preocupării lui Villeneuve pentru câteva dintre marile teme ale literaturii și cinematografiei de science-fiction: contactul dintre civilizații; recurența războaielor în istorie și încercările, de prea multe ori nereușite, de a le preveni; raportul dintre rațional și mistic, dintre știință și credință; dragostea și felul în care aceasta supraviețuiește și se transformă în viitorul omenirii. Toate acestea și multe altele în plus le regăsim în ‘Dune’. Am scris deja – consider că ‘Dune’ este nu doar una dintre operele cele mai semnificative ale literaturii științifico-fantastice. Este mai mult, este una dintre dintre operele literare majore în orice gen. Este o sinteză a științei, istoriei, mitologiei, ecologiei. Este o meditație filozofică profundă și un avertisment răsunător privitor la viitorul omenirii.

(sursa imaginii: https://www.imdb.com/title/tt15239678/mediaviewer/rm1996966657/)

Prima serie se încheiase cu distrugerea Casei Atreides și preluarea controlului planetei Arrakis de către dușmanii acestora, Casa Harkonen. Planeta acoperită de nisipuri ascunde în adâncurile sale materia primă pentru prețiosul ‘condiment’, un drog care prelungește viața și îmbunătățește capacitățile mentale. ‘Condimentul’ este, de asemenea, necesar pentru navigația spațială, care necesită un fel de conștientizare și previziune multidimensionale, pe care doar drogul le oferă. Ultimul descendent al dinastiei Atreides, Paul, și mama sa Jessica sunt salvați de tribul Fremen (‘oamenii liberi’), locuitorii originari ai planetei, singurii care posedă știința de a supraviețui în condițiile aride de pe Arrakis și cei care reușesc să folosească forțele uriașilor ‘viermi’, creaturi uriașe ale deșerturilor, ale căror larve produc ‘condimentul’. Paul și Jessica vor reuși să câștige încrederea ‘oamenilor liberi’. Jessica va deveni un fel de mare preoteasă a tribului, în timp ce Paul se îndreaptă spre un destin totodată glorios, dar și periculos pentru el și pentru toți cei din jurul sau. Apariția sa corespunde semnelor vechilor legende de pe Arrakis despre un Mesia care va uni toate forțele, se va lupta și îi va învinge pe dușmani, și va reda planetei apa – mările și ploile propice vieții. Paul știe însă că prețul previziunii este cumplit. Un Mesia nu este niciodată un om fericit. Personal, va trebui să renunțe la iubirea pentru frumoasa luptătoare Chani și să se căsătorească cu fata împăratului galaxiei, pentru a continua linia dinastica. Dar și pentru planetă consecințele pot fi distrugătoare. Prețul redobândirii echilibrului ecologic va fi – prevede, deocamdată în vis, Paul – nesfârșite războaie interplanetare. Precum în tragediile antice, de destin nu poate scapă nimeni – nici zeii, nici oamenii dotați cu puteri excepționale. Paul își va asuma destinul. Continuarea, sper, în seriile următoare.

(sursa imaginii: https://www.imdb.com/title/tt15239678/mediaviewer/rm1980189441/)

Ca mulți dintre marii creatori de filme, Denis Villeneuve creează în ‘Dune’ un univers vizual unic și fascinant. Nu lipsesc din el scenele de acțiune cu mii de figuranți, multiplicați prin intermediul graficii computerizate, sau spectaculoasele rodeo cu uriașii viermi ai desertului. Și din punct de vedere tehnic ‘Dune: Part Two’ este o realizare excepțională și dacă va atrage cât mai mulți de amatori de filme de acțiune, cu atât mai bine. Eu am apreciat în special claritatea expunerii epice, care face ca mitologia destul de complicată a cărții să poată fi înțeleasă la nivele multiple. Desigur, cei care au cunoștințe despre legendele Greciei Antice, despre mesianismul din iudaism, creștinism și Islam, despre ecologie sau despre Cabala, vor extrage sensuri noi și vor putea urmări extinderi metaforice ale unor domenii familiare. Pasionații poveștilor despre călătorii inter-planetare și Războaie Spațiale primesc încă o nouă piesă de colecție și admirație și pot compara ‘Dune’ cu alte cicluri cinematografice asemănătoare. Personal, ca pasionat de cinema, am admirat felul în care sunt reliefate trăsăturile umane ale eroilor principali, fără a le lăsa să fie acoperite sau copleșite de efectele speciale. În rolul lui Paul apare actorul Timothée Chalamet, născut în Manhattan, dintr-o mamă de origine evreiască rusă și evreiască austriacă și un tată francez din Nîmes, de ascendență franceză și engleză. La 28 de ani, Chamelet este considerat unul dintre liderii generației sale de actori, cam cum era Leonardo DiCaprio acum 30 de ani, iar rolul din acest film îi va amplifica, în opinia mea, faima. Îi dă replica, în rolul lui Chani, cântăreața și actrița Zendaya. Villeneuve este specialist în a crea roluri feminine puternice. Apar pe afiș încă numeroși actori cunoscuți, bucuroși să fie participanți la această aventură artistica: Javier Bardem, Rebecca Fergusson, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling, Christopher Walken.

Pentru mine, vizionarea lui ‘Dune: Part Two’ a fost o mare plăcere. Formidabila serie de romane a lui Frank Herbert și-a găsit, cred eu, echivalentul cinematografic pe măsură.

(Articolul a apărut iniţial în revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)

This entry was posted in change.world. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *