CHANGE.WORLD: 2018 – Anul care va fi

Lăsând în urmă sărbătorile și șampania Noului An, a venit din nou vremea prorocirilor. Nici anul 2018 nu promite a fi ușor pentru descifratorii viitorului, oricare ar fi metodele lor, de la ceștile de cafea și bilele de cristal, până la cele mai științifice metode de prognoză. Și totuși, voi îndrăzni, dedicând primul articol al rubricii CHANGE.WORLD în acest an analizării câtorva tendințe care par să fie dominante și să influențeze lumea științei și a tehnologiei în perioada care urmează.

 

sursa imaginii https://en.wikipedia.org/wiki/NASA

sursa imaginii https://en.wikipedia.org/wiki/NASA

 

Aș începe cu legătura din ce în ce mai strânsă dintre tehnologiile avansate și politică. În mai puțin de trei decenii Internetul și tehnologiile de prelucrare a informațiilor au trecut de la faza de cercetare și preocupări academice, prin cea de creare de nișe economice cu expansiune rapidă și influență crescândă, până la a deveni o parte esențială din infrastructura de baza a întregii planete și a celor care o populează. Politicienii ca și cercurile de afaceri se preocupă astăzi de aceste tehnologii cu aceeași atenție pe care o acordă resurselor naturale sau infrastructurii strategice (apă, electricitate, combustibili). Politica influențează tehnologiile avansate, și tehnologiile influențează politica și pot deveni instrumente strategice sau mijloace de influență imediată asupra evenimentelor politice. Cercetarea spațiului cosmic redevine și ea o parte din sfera de preocupări a politicului. Dacă în anii 50 și până la începutul anilor 70, cursa pentru cucerirea spațiului era una dintre principalele componente ale confruntării dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, importanța explorărilor cosmice părea să fi scăzut, mai ales după terminarea programului american Apollo și destrămarea Uniunii Sovietice. Tendința se schimbă din nou în ultimii ani. Unul dintre motive este intrarea în cursa pentru explorarea (și eventual controlul) spațiului a unor concurenți cum ar fi ‘noii giganți’ China și India, dar și a altor țări cu capacitate tehnologică și interese politice diverse cum ar fi Iranul, Coreea de Nord, sau Israelul. În Statele Unite și Europa sectorul privat are o participare din ce în ce mai vizibilă în activitatea de explorare a spațiului. Au fost poate auzite și vocile care susțin că explorarea cosmică este o proritate existențială a omenirii, în condițiile epuizării resurselor și înrăutățirii sănătății ecologice a Terrei. Directiva semnată de președintele Trump la 11 decembrie 2017 semnalează priorități schimbate și crescânde ale programelor de cercetare ale NASA. Statele Unite vor reveni pe Lună, nu numai pentru a ‘lăsa amprente’ ci mai ales pentru a găsi modalitățile de a cerceta și utiliza resursele oferite de satelitul natural al Pământului. Marte rămâne o prioritate în agenda spațială americană, pe calea trasată de precedenta administrație, dar explorarea asteroizilor este deocamdată lăsată la o parte. Vom urmări în acest an cum se transformă aceste directive politice în realitate, ceea ce depinde și de alocarea de fonduri guvernamentale (care trebuie aprobată de Congres in cadrul bugetar) și de colaborarea dintre NASA si firmele din sectorul particular care vor juca un rol important in noua strategie americană.

 

sursa imaginii https://www.express.co.uk/finance/city/897771/Bitcoin-banned-Israeli-stock-exchange-terrorism-security

sursa imaginii https://www.express.co.uk/finance/city/897771/Bitcoin-banned-Israeli-stock-exchange-terrorism-security

 

O altă tendință pe cât de pronunțată pe atât de controversată, a cărei semnificație și consecințe sunt puțin cunoscute astăzi de publicul larg este cea legată de finanțele digitale. Așa numitele valute digitale sau criptovalute reprezintă sisteme de plată descentralizate, în care tranzacțiile au loc direct între utilizatori, fără controlul sau administrația băncilor naționale, pe baza unor scheme criptografice (de cifru digital). Numărul furnizorilor de produse și servicii care acceptă aceste mijloace de plată a crescut de la ordinul sutelor de mii în 2015 la ordinul milioanelor în 2017. Cursul valutelor criptografice s-a caracterizat și el prin salturi isterice în anul trecut. Cea mai cunoscută dintre ele, bitcoin, a început anul la o valoare în jur de 1000 de dolari pentru unitate, pentru a atinge la mijlocul lui decembrie un curs de aproape 20,000 de dolari, și a cădea în ultimele săptămâni ale anului până în jur de 14,000 de dolari datorită anunțurilor făcute în unele țări avertizând asupra pericolului unei ‘bule’ financiare în care investitorii sunt neprotejati de mecanismele piețelor financiare clasice. Este greu de prevăzut ce se va întâmpla exact în 2018, căci exact avantajele valutelor criptografice (securitatea și anonimitatea) sunt și cele care crează probleme, permițând tranzacții necontrolate și speculative. Mai multe bănci naționale au anunțat intenții de a adopta metodele algoritmice folosite de tranzacțiile cu criptovalute in sistemele supravegheate de schimburi financiare, dar este încă greu de estimat când se vor produce exact aceste adopții și adaptări.

 

sursa imaginii https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/29/apple-apologises-for-slowing-older-iphones-battery-performance

sursa imaginii https://www.theguardian.com/technology/2017/dec/29/apple-apologises-for-slowing-older-iphones-battery-performance

 

Vom continuă să folosim și să cumpărăm în anul care vine produsele firmelor consacrate, cele care au dominat piața în ultimii ani, și între ele produsele firmei Apple, care și-a lăsat în urmă competitorii în anii trecuți în domeniul telefoanelor portabile inteligente (și nu numai). Și totuși, această dominație nu poate rămâne exclusivă și este greu de crezut că va continua incontestată și în același ritm sau proporție. Semnele oboselii și problemele tehnologice legate și de publicitatea agresivă a companiei în rândul consumatorilor de toate vârstele s-au înmulțit. Sfârșitul de an a adus în primul plan al atenției știri despre încetinirea intenționată și fără a preveni utilizatorii a unor modele mai vechi de telefoane iPhone (modelele 6, 6S, 7 și SE)  pentru a face față problemelor legate de funcționarea bateriilor vechi de litium, care duceau la închiderea automată în mod de protecție a telefoanelor. În tot mai multe domenii, de la dispozitive de rețea (routere), trecând prin telefonia mobilă, și până la automobilele electrice sau hibride, chiar dacă o firmă domina piața respectivă, este recomandabil să cercetăm opțiunile la fiecare nouă achiziție, căci în fiecare branșă în parte există alternative, și acestea sunt de multe ori nu numai mai iefine și aproximativ echivalente funcțional, dar pot încorpora și moduri de operare sau caracteristici noi, care să avantajeze consumatorii și să ducă la schimbarea tendințelor pieții.

 

sursa imaginii https://www.wired.com/story/splinternet-global-court-rulings-google-facebook/

sursa imaginii https://www.wired.com/story/splinternet-global-court-rulings-google-facebook/

 

Este foarte probabil că vom vedea în 2018 evoluții în arhitectura și dezvoltarea globală a Internetului care vor continua să-l îndepărteze de modelul de rețea unică, globală, cu acces universal și nelimitat, pe care îl visaseră creatorii săi. În fapt se vorbește astăzi din ce în ce mai mult despre ‘Internetul segmentat’ (‘split Internet’ sau ‘splinternet’). Segmentarea este datorată realităților politice, și în acest sens acționează și guvernele totalitare care încearcă să-și izoleze cetățenii de la accesul liber la comunicare și informație, limitând chiar și traficul intern în condiții de criză (vezi ce se întâmplă în Iran la acest început de an) dar și guvernele democratice, cu țări că Germania și Austria introducând legislații care fac firmele de comunicare socială răspunzătoare pentru înlăturarea postărilor cu conținut de ură și discriminare, sau Canada interzicând publicitatea pentru produse piratate, la acestea adăugându-se și schimbarea politicii față de independența rețelei care a avut loc în Statele Unite.  Diferențele de legislație și de atitudini culturale față de principii fundamentale cum ar fi apărarea sferei private, sau ‘dreptul de a fi uitat’ îndepărtează și ele viziunea Internetului unitar. Vom vedea cred în 2018 că lumea comunicațiilor va încerca să înțeleagă și să se adapteze cât mai bine acestei ‘noi ordini informaționale’ și va fi interesant de urmărit și disputele – unele dintre ele posibil conflictuale – între creatorii și inmagazinatorii de conținut și furnizorii de servicii de infrastructură pe Internet.

 

 sursa imaginii https://www.insidehow.com/top-5-upcoming-technologies-in-2018/


sursa imaginii https://www.insidehow.com/top-5-upcoming-technologies-in-2018/

 

Care ar fi alte tehnologii de urmărit în anul 2018, cele care vor influența în mod direct viața noastră de zi cu zi, în case, la locurile de muncă, în orele de recreere, care vor contribui (sperăm în bine, dar trebuie să ne apărăm de cele rele) la sănătatea și calitatea vieților noastre? Transporturile inteligente și autovehiculele autonome vor deveni din ce în ce mai prezente pe șosele și începe o faza de schimbare care va duce la transformări uriașe ale modului în care circulăm și a industriei automobilelor în deceniul care urmează. Inteligența artificială, cu tentațiile și pericolele sale va continuă să se dezvolte, să ne surprindă, să ne ajute sau să ne trezească temeri. Biotehnologia și ingineria genetică vor aduce pe piață noi medicamente și tratamente, și vor influența și media de viață, și calitatea vieții în aspecte cum sunt alimentația. Realitatea virtuală și extensiile sale vor beneficia de salturi spectaculoase prin miniaturizarea dispozitivelor de interfață umană și scăderea costurilor acestora. Tot mai multe dintre aceste produse și tehnologii vor proveni de la firme necunoscute astăzi și din locuri diferite ale lumii, și concurența dintre cei consacrați și noii veniți, dintre țările pe care astăzi le numim ‘avansate tehnologic’ și cele care vin din urmă în ritm foarte rapid va avea efecte foarte interesante și din punct de vedere economic, dar și funcțional și cultural, datorită noilor categorii de proiectanți și utilizatori care vor fi în competiție cu cei existenți astăzi.

Pe toate acestea și multe altele le veți putea citi și le vom discuta, sper, împreună, și în acest an, în cadrul rubricii CHANGE.WORLD. Va aștept cu plăcere la lectură, întrebări și discuții. Să avem cu toții, proiectanți și utilizatori, Un An Bun!

 

(Articolul a aparut iniţial in revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)

This entry was posted in change.world. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *