CHANGE.WORLD: 20022 – Anul care va fi

(sursa imagine: pngtree.com/freebackground/welcome-2022-happy-new-year_1467523.html)

În pragul schimbării anilor să încercăm din nou riscantul și provocatorul exercițiu intelectual de a anticipa ceea ce se va întâmpla în anul care începe, în domeniile care îi interesează pe cititorii rubricii CHANGE.WORLD. Care sunt ramurile cercetării științifice și proiectării tehnologice care vor crea știri pe primele pagini ale ziarelor sau în deschiderea buletinelor de știri în 2022? Ce evenimente politice vor influența industriile avansate? Cum vor fi afectate viețile noastre de zi cu zi, ca urmare a progreselor sau dificultăților din proiectele științifice? Va fi 2022 un an mai bun decât cei care l-au precedat?

(sursa imaginii: bbc.com/future/article/20201009-could-social-distancing-make-the-flu-extinct)

Speram că 2021 va fi ultimul an al pandemiei, dar acum nu mai putem face un asemenea pronostic nici măcar în legătură cu anul care începe. Ne place sau nu, sigur este doar că 2022 va fi al treilea an al pandemiei. Eradicarea completă pare îndepărtată și nu este sigur că va fi posibilă. Putem spera că în acest an vom asista la o stabilizare a situației epidemiologice mondiale și la o reducere considerabilă a ratei de fatalități, în condițiile în care – cu toate impedimentele și în pofida protestelor anti-vaccin – va crește în toată lumea rata de vaccinare, și vor fi găsite tratamente eficiente care să reducă incidența cazurilor grave. Trecerea de la faza de pandemie la cea de endemie este, în opinia mea, scenariul pozitiv posibil al anului 2022. Odată cu acestea vor continua să se facă simțite și să se accentueze efectele macro-economice ale anilor Corona. Modul de lucru de acasă sau hibrid va continua să fie preferat în domeniile în care este posibil și această situație se va permanentiza. Sediile firmelor mari și mici vor trece în mare parte să lucreze în mod de lucru fluctuant, în care salariații nu mai au un loc fix (‘biroul lor’), ci sunt prezenți fizic numai pentru activități specifice. Consecințele acestor schimbări se vor vedea și în domeniul imobiliar (spații devenite disponibile în centrele orașelor sau în zonele industriale) și în domeniul transporturilor (mai puține deplasări pe șosele) sau al serviciilor (livrările culinare se deplasează de la birou spre casele celor care lucrează de la distanță).

(sursa imaginii: timesnownews.com/business-economy/world-news/article/china-overtakes-us-to-become-worlds-richest-nation-as-global-wealth-surges/832538)

Politica va continua să influențeze în mod determinant, și nu întotdeauna în bine, cercetarea științifică și industriile tehnologiilor avansate. Mai mulți bani investiți în sănătate și într-o nișă îngustă a biotehnologiei înseamnă mai puține fonduri pentru cercetarea fundamentală, pentru alte aplicații ale geneticii, pentru găsirea unor tratamente ale celorlalte boli care afectează omenirea. La aceasta se adaugă noua cursă a înarmărilor, care face ca multe investiții să fie dirijate spre sectorul militar. Se creează o încetinire a investițiilor în domenii diverse, care va avea influențe în acest an și în anii viitori. Pe plan geopolitic, ochii tuturor sunt îndreptați spre China. 2022 este anul în care cea de-a doua putere economică mondială va consolida și permanentiza regimul politic condus de președintele Xi Jinping. Controlul ideologic se extinde și în marile companii care aparțin domeniului tehnologic, cele care au fost motorul economiei chineze în ultimele 3-4 decenii. Unele dintre ele au ajuns să aibă dimensiuni și influențe globale, dar tendința în China pare să fie spre o planificare și control strict și central din punct de vedere regulator. China pare să se închidă din multe puncte de vedere, și piața internă – uriașă – devine inaccesibilă concurenței. Efectele negative nu cred că vor întârzia. Lumea economică și politică evoluează spre un bipolarism similar celui din perioada războiului rece, comentatorii și politologii chiar vorbesc despre ‘noul război rece’. Multe dintre lanțurile de aprovizionare globale vor fi înlocuite de lanțuri de aprovizionare locale sau bazate pe apartenență la ‘blocul chinez’ sau la ‘blocul american’. Impactul va fi tehnologic, dar el riscă și să încetinească standardizarea și acordurile tehnice internaționale în domenii diferite, de la telecomunicațiile 5G la orbitele vehiculelor spațiale. O înăsprire a măsurilor regulatorii se întâmplă și în alte părți ale lumii. În Statele Unite, la conducerea unora dintre agențiile federale, cum este Federal Communications Commission (FCC), au fost numiți înalți funcționari cu o clară agendă anti-trust. Nu va fi un an ușor pentru giganții Meta (fostul Facebook), Amazon, Google, Microsoft și Apple – nici în Statele Unite și nici în Europa, unde acțiunile anti-trust sunt amplificate de dorința de a încuraja activitățile companiilor europene. O efervescență crescută se înregistrează și cred că se va amplifica în zona asiatică din afara Chinei. Țări precum India, Japonia, Taiwan, Coreea de Sud și Singapore sunt locurile unde mă aștept să prolifereze inițiativele tehnologice și investițiile financiare care să le susțină. Există talente, există piețe destul de extinse cu cerințe specifice, și există un spațiu de afaceri creat tocmai de frânele puse intern de guvernul chinez și reticența acestor țări față de condițiile politice și economice impuse de partenerii chinezi.

(sursa imaginii: blockchainmagazine.net/can-blockchain-and-crypto-security-issues-be-finally-dealt-in-2020/)

Care sunt tehnologiile IT și de comunicații care vor fi interesant de urmărit în acest an? Rezolvarea crizei producției de semiconductoare va începe să fie simțită, în cel mai bun caz, în a doua jumătate a lui 2022. Până atunci, producția din industria automobilelor sau noile instalații de rețele 5G vor continua să înregistreze și să acumuleze întârzieri. Criptografia și tehnologiile ‘blockchain’ vor continua să fie ‘pe val’ și introducerea criptomonedelor va fi evaluata de bănci naționale, de marile instituții financiare și de corporații care doresc să intre în domeniul financiar. Covid-19 a creat o dependență de tehnologie în întreaga lume și a înregistrat o creștere a atacurilor cibernetice, făcând securitatea cibernetică mai importantă că niciodată, dar folosirea tehnicilor criptografice nu vine gratuit. Principala frână în acest domeniu este consumul de energie necesitat de securitatea cibernetică, de generarea de criptomonede și de verificarea integrității tranzacțiilor. Vom auzi vorbindu-se din ce în ce mai mult despre această problemă, și până când nu vor apărea soluții rezonabile care să reducă risipa energetica, cred că nu se poate vorbi despre o generalizare a acestor tehnologii. Sunt pesimist și în legătură cu succesul ‘universurilor informatice’ propuse de giganții IT, și în special de Meta/Facebook. Personal, cred că încercarea acestora de a deveni furnizorul exclusiv al unor servicii diverse, de la transferul de mesaje la operații financiare, de la divertisment la aprovizionarea cu produse alimentare este un pas prea departe și pentru firma care le oferă, și pentru consumatori. Vom primi vești despre dezvoltarea rețelelor neurale, care emulează legăturile neuronale și funcționarea creierului omenesc, cu aplicații în noua generație de dispozitive electronice (‘chip’-uri) și în programe de software care scriu software. În fine, inteligența artificială va continua să facă progrese semnificative, dar rezultatele acestora nu vor fi imediate și spectaculoase. Algoritmii AI vor fi implicați în recomandările de investiții financiare sau în detectarea și anticiparea mutațiilor genetice ale virusurilor, însă roboții personali nu vor deveni produse de larg consum în 2022 și probabil nici în anii următori.

(sursa imaginii: spacenews.com/nasa-makes-push-for-full-funding-of-artemis-human-lunar-lander-program/)

După un an 2021 aglomerat, cu câteva salturi revoluționare în explorarea spațială, anul 2022 va continua această tendință de accelerare a activității în Cosmos. Ochii experților vor fi îndreptați spre telescopul spațial James Webb și sonda spațială Juno a lui NASA, care se va apropia de Europa, satelitul lui Jupiter. Nava spațială Artemis și Space Launch System, noua rachetă ‘grea’ a lui NASA, vor primi botezul spațiului tot în acest an, acestea fiind două dintre componentele fundamentale ale programului de revenire pe Lună a astronauților americani, ceea ce constituie o stație intermediară a misiunilor spre Marte. Programul spațial chinez va continua și el să progreseze spectaculos, și construcția stației spațiale Tiangong va fi terminată, posibil, în cinstea congresului partidului comunist din acest an. Rusia încearcă și ea să-și facă din ce în ce mai vizibilă prezența în spațiu, cu activități de turism cosmic, cosmonauți pe stația internațională și servicii de transport spre aceasta, și cu un transportor automat care va pune pe Marte un vehicul (rover) pentru explorarea planetei în cadrul programului european ExoMars. Programele SpaceX vor deveni mijloacele de transport preferențiale americane spre Stația Spațială Internațională, iar tehnologia rachetelor modulare și reutilizabile al cărei pionier și campion este firma lui Elon Musk va continua să se extindă. Programul european Ariadne și cel al lui Blue Origin (compania lui Jeff Bezos) cu racheta New Glenn sunt concurenții despre care vom auzi multe în acest an. Va merita să urmărim și misiunile NASA care vor explora asteroizii dintre Marte și Jupiter și va experimenta o ‘ciocnire cosmica’ pentru a verifica viabilitatea sistemelor de prevenire a ciocnirii asteroizilor cu planeta noastră în viitor. În fine, Blue Origin și Virgin Galactic speră să facă progrese vizibile în 2022 spre stabilirea unor programe regulate inclusiv orare ale zborurilor de turism cosmic.

(sursa imaginii: sciencephoto.com/media/502454/view/science-versus-superstition-artwork)

Am fost martori în ultimii ani ai unor atacuri virulente ale inamicilor științei împotriva programelor de cercetare, a tehnologiilor avansate, a firmelor și a oamenilor care lucrează în aceste domenii. În epoca adevărurilor alternative și a relativismelor ideologice, interpretările ad-literam ale cărților religioase sau teoriile conspirative sunt propuse ca alternative viabile ale cunoașterii și educației științifice. Tehno-scepticismul sub diversele sale forme, fobia și invidia față de inginerii și cercetătorii care au revoluționat modul de comunicare și acces la informație în ultima jumătate de secol se întâlnesc cu ignoranța rezultată din lipsa unei educații științifice de bază și cu propaganda cercurilor politice extremiste. Rog să nu interpretați greșit. Orice idee științifică poate și trebuie să fie supusă dezbaterii, și consecințele economice, sociale, ecologice, morale ale progreselor tehnologice trebuie evaluate cu atenție. Aceste dezbateri trebuie să aibă loc însă în cunoștință de cauză, între oameni educați, informați și, mai ales, de bună credință. Manipulările politice sau mercantile și teoriile conspirative trebuie identificate, combătute și eliminate din dialogul public despre știință. Rubrica CHANGE.WORLD va continua să informeze și să ofere spre dezbatere subiectele cele mai interesante și mai relevante din aceste domenii.

Urez tuturor cititorilor rubricii Un An 2022 Minunat!

(Articolul a apărut iniţial în revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)

This entry was posted in change.world. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *