Am revenit astazi la muzeul din Ein Harod pentru a revedea expozitia cu colectia de arta plastica israeliana Gabi si Ami Brown. Sper sa gasesc timp sa scriu despre expozitie in saptamana care vine. La iesirea din Ein Harod ne-am oprit in kibutzul vecin Tel Yosef unde am facut cateva fotografii pe care le impartasesc.
Inainte de a ajunge in kibutz insa la iesirea din Ein Harod se afla o casa ciudata, o structura parasita pe care este imprimat un mesaj. Cineva a transformat structura in obiect de arta. Daca cineva stie mai multe despre el as fi interesat sa aflu.
Traducerea inscriptiei: ‘Trebuie interzis artistilor mediocri si de nimic sa paraseasca frontierele tarii, ei ar putea dauna prestigiului artei israeliene in Diaspora si ar putea lovi in numele tarii. De nimic este tara care pentru binele ei si al nostru supravegheaza toate aspectele vietii. Ar putea sa aiba grija ca arta sa nu fie un camp parasit, in care oricine poate sa-si croiasca brazda. ‘
La intrarea in kibutzul Tel Yosef ni se aminteste ca kibutzul a fost intemeiat in 1921 si isi datoreaza numele eroului sionst Joseph Trumpledor cazut in 1920 la Tel Hai impreuna cu cei sapte tovarasi ai sai (de unde numele orasului Kiriat Shmone).
Tel Yosef pare a fi unul dintre acele kibutzuri care isi mai bazeaza o parte din economie pe ocupatiile agricole traditionale. Grajdurile de vaci arata spectaculos si vacile par multumite 🙂
O parte din productia de lapte probabil ajunga la fabrica Tnuva situata in afara kibutzului, la sosea.
In kibutz peisajul este linistit si pastoral, de parca nu ar fi auzit de crize economice, politice si alte necazuri nationale si internationale. La humusiaua Tel Yosef anuntata de altfel de panouri inca de pe sosea se poate manca humus in diferite combinatii – nu chiar ca la Abu Gosh, dar nici rau deloc.