Notele de calatorie si fotografiile facute de Erica in calatoria sa in Rajasthan, India in 2013 stau de foarte multa vreme in fisierele mele. Acum Erica se afla in Japonia, si dorinta de a ne impartasi si impresii de calatorie din aceasta recenta aventura a sa m-a mobilizat sa platesc aceasta veche datorie, si sa editez textul si sa includ fotografiile ei. Ii multumesc pentru impartasire si astept cu placere materialele urmatoare pentru a le pune la dispozitia cititorilor blogului.
———————–
E a doua calatorie a mea in India. Prima a fost in India de Sud, adica incepand din Chennay pana la varful de sud al subcontinentului coborand dealungul marii de-a lungul golfului Bengal si apoi urcand spre Nord dealungul marii Arabiei. Am inceput cu sudul fiindca mi s-a spus ca e mai putina mizerie si cred ca a fost o alegere buna pentru o prima excursie nu in grup organizat. Impresii din excursia asta sunt.
De data asta am ales Rajasthanul nu numai pentru palatele extravagante si fortaretele si templele unice. E un rai pentru turistii non-back packer care se pot simti ca un maharaja (rege sau print cel putin) cand innopteaza intr-un heritage hotel. Si ce este deosebit e faptul ca orasele principale ale acestei regiuni sunt extrem de diferite intre ele: Jaipur e orasul roz, culoarea predominanta a fatadelor si a palatelor, Jodhpur e bleu, Jaisalmer, situat la marginea desertului e orasul de aur construit din pietre de nisip iar Udaipur situat la malul unui lac fotogenic este ceva cu totul neasteptat.
Farmecul estetic al fortaretelor si al palatelor pe care le-am vizitat se datoreste in buna parte si influentei artei musulmane (din anul 1200 Rajasthan, ca si alte parti din India de nord au fost sub stapanire musulmana iar din secolul 16 au facut parte din imperiul Mogul) .
Ca in alte povestiri de excursii nu voi face un jurnal pe zile, ci voi impartasi impresii care mi-au ramas.
New Delhi. Am picat in orasul asta in ajunul festivalului Diwali-festivalul luminilor si dulciurilor. Cerul era luminat de focuri de artificii iar vitrinele erau decorate si dulciurile se vindeau peste tot. M-am plimbat singura prin oras timp de doua zile pana ce m-am intalnit cu grupul de australieni/englezi/neo-zeelandezi cu care am pornit la drum.
Un detaliu foarte interesant din Delhi: metroul e nou, curat cu statii moderne. Insa, exista vagoane separate pentru femei si pentru barbati. Si cuplurile se despart cand intra in metro. Nu stiu de cand e legea asta, dar nu ma mira in urma cazurilor cumplite de viol.
Estetica palatelor si a fortaretelor, murdaria de jur imprejur
Am inceput cu fortareata din Agra in care a stat sultanul din Delhi incepand din 1488, dar ce se vede astazi a fost renovat in 1558. A nu se confunda cu cunoscuta cladire a Taj Mahalului, uimitoare prin proportiile ei perfecte, care e de fapt un mausoleu construit pentru sotia defuncta a imparatului Shah Jahan in 1653.
La Jaipur, fortareata Amber (1592) a fost si mai uimitoare.
Dar nu numai fortaretele sunt exemple de estetica si maestrie. Un orasel intreg , Mandawa, e plin de case decorate , una mai frumoasa ca alta.
Dar in acelas orasel, in fiecare colt sunt resturi de material care au ramas dupa constructii si mormane de gunoi cam peste tot.
As vrea sa adaug aici si contradictia intre tehnologia apparent foarte dezvoltata – computer si wi-fi peste tot, dar laptele tot in bidoane se aduce, cu motocicleta insa.
Indienii si animalele
E un fapt bine stiut ca la indieni vacile sunt un animal sfant. Dar pana ce nu vii in India nu-ti poti inchipui in ce masura. Vacile se plimba pe strada, pe trotuare sau in mijlocul strazii, in grupuri sau singure, la fel ca oamenii si masinile. I-am intrebat pe indieni dece se plimba prin oras si am primit doua informatii: 1. Ele se plimba ziua si seara se intorc in curti sa doarma pe langa stapanii lor si 2. Cand ele dau lapte au stapani, dar cand nu, ele pleaca in lume. In orice caz, cu sau fara stapani, ele mananca din gunoiul care e aruncat peste tot. Si cand vor sa doarma se intind pe o insulita de circulatie. Masinile nu par sa le deranjeze. Vedeti fotografiile.
Am incercat sa inteleg semnificatia vacilor in reiigia hinduista, fiinca vaca e respectata ca un animal sacru. Dar dece? Vaca nu este de fapt o deitate. Acest animal a devenit important pentru indieni cam 1000 de ani BCE ca simbol al bogatiei. In afara de asta, vacile reprezinta sacrificiul fiindca untul topit (ghee) produs din lapte este o componenta principala la oficierea sacrificiilor. Deci, vacile fiind socotite ca darul D-zeilor omenirii , vanzarea si consumarea carnii de vaca este interzisa prin lege. Dar nu numai consumul carnii de vaca este interzis. Un numar de religii originare din India (Jainismul, Hinduismul si Buddhismul ) preconizeaza vegetarianismul in general in mod mai mult sau mai putin riguros si am fost din nou uimita cate restaurante in care vin si turisti sunt restaurant strict vegetariene
Ati stiut oare ca nu numai vacile sunt socotite animale sfinte, exista si …sobolani sfinti??
Da, in cadrul acestei excursii in Rajasthan am vizitat si Templul Sobolanilor de langa Bikaner. In fotografii vedeti si coada oamenilor care se pregatesc sa intre in templu, unii deja cu batiste la nas, dar toti localnicii cu daruri pentru sobolani, si eroii templului, sobolanii in actiune. In templul pe care l-am vizitat traiesc vreo 20.000 de sobolani negri si nu este singurul templu de acest fel din India. De unde provine sfintenia sobolanilor?
O legenda spune ca unul din eroii mitologiei indiene a fost salvat de la inec cu conditia ca toti copiii lui de sex barbatesc sa fie reincarnati in sobolani. O alta legenda spune ca o armata de 20.000 de soldati a dezertat de la o lupta si ar fi trebuit sa fie pedepsiti pentru dezertare. Karni Mata, o inteleapta hinduita, reincarnata in zeita Durga, a decis sa-i ierte dar i-a prefacut in sobolani si le-a oferit templul ca adapost. Acesti 20.000 de sobolani sunt venerati de indieni; este o mare onoare sa mananci din mancarea gustata si de sobolani…
Personal nu recomand aceasta vizita amicilor mei care care au de gand sa viziteze Rajasthanul……
Dormi ca un maharaja
Exista o serie de hoteluri in palate sau foste resedinte ale maharajilor. Nu intotdeauna totul functioneaza perfect, dar impresia camerei, a salilor de primire si a restaurantului este ca in 1001 de nopti.
India, un paradis al amatorilor de shopping
Nu numai palatele si templele sunt dovezi de un gust deosebit. Si obiectele de zi de zi, mai ales textilele, bijuteriile sunt deosebite. Si dat fiindca populatia e saraca, aceste “cadouri” usor de carat sunt ieftine si de gasit peste tot. Cui ii place sa se tocmeasca poate ajunge la preturi derizorii.
Eu am cumparat:
1 Fete de perne decorative
2. Saluri si pashmina
3 Cuverturi de pat
4. Un covoras de bumbac