Documentar: The British Blues Explosion

Imi plac programele de vara ale canalului franco-german de televiziune ARTE. Este acolo cineva in directia de programe care are aceleasi gusturi muzicale ca mine, care este fascinat de perioada muzicala a anilor 60, cea in care mi-am format gustul muzical cu urechea lipita de radioul din care se auzea vocea lui Cornel Chiriac si muzica pe care acesta o dezvaluia tinerilor din Romania acelor vremuri. Impreuna cu alte perle cum ar fi documentare despre Janis Joplin sau festivalurile pe insula Wight, am vazut acum documentarul lui Philip Priestley despre The British Blues Explosion.

http://www.youtube.com/watch?v=A1FK620bS7A

(video source Radge1965)

Cumpana deceniilor 50 si 60 a insemnat o perioada de schimbare in viata Angliei. Daca anii 50 sunt dominati inca de greutatile perioadei postbelice si ale generatiei care a trecut razboiul, la inceputul anilor 60 se aproprie de maturitate o noua generatie care nu cunoscuse ororile si rigorile celor traite de parinti si care isi cauta identitatea si mijloacele de exprese. Una dintre sursele de inspiratie este muzica americana, in special rock si blues. Mari blusmen cum ar fi Howlin’ Wolf ajung in turneu in Anglia. In sala in care canta acesta s-a aflat in una dintre seri si un tanar pe nume Brian Jones. Greu de crezut pentru cine cunoaste Londra cosmopolita de astazi ca la inceputul anilor 60 existau doar doua magazine de muzica in capitala engleza care importau discuri cu muzica de blues sau jazz americana, si ca daca intalneai un adolescent intr-o statie de metro cu un disc de blues sub brat sanse bune era ca el sa fie Mick Jagger (asa s-au cunoscut zice filmul Brian Jones si Jagger, restul este istorie, adica istoria lui Rolling Stones).

http://www.youtube.com/watch?v=mmdPQp6Jcdk

(video source Hamish500000)

Influentele nu intarzie sa se vada. De la muzica comerciala grupurile de foarte tineri muzicieni englezi evolueaza spre repertoriul american. Iata-i pe The Animals preluand House of the Rising Sun.

http://www.youtube.com/watch?v=NghfjuxvPnw

(video source mariomartino82)

In anii 62-63 grupurile engleze care se orienteaza spre blues devin din ce in ce mai populare, incep sa domine scena cluburilor londoneze si sa faca turnee in toata Anglia. Se impun nu numai prin muzica, dar si printr-un stil de viata, vestimentatie, tunsoare care devin emblematice pentru intreaga lor generatie. Printre cele mai interesante grupuri ale perioadei se afla The Yardbirds, unde canta succesiv Eric Clapton, si apoi Jeff Beck si Jimmy Page.

(video source johngpayne)

Au fost desigur multe formatii interesante rivalitatea cea mai pronuntata a epocii este fara indoiala cea dintre Beatles si Rolling Stones. In iarna dintre 1962 si 1963 Beatles devin deja celebri, in timp ce Stonesii pregatesc in apartamentul din Chelsea al lui Brian Jones campania care in jumatate de an avea sa-i aduca la varful piramidei. Un an mai tarziu Rolling Stones pleaca in turneu in Statele Unite, dar si aici Beatlesii ii devansasera cu cateva luni. Valul de popularitate al rock-ului si blues-ului englez cucereste America, si paradoxal readuce in atentia publicului alb de pe noul continent muzica originala a negrilor care era marginalizata intr-o nisa in America inca incomplet segregata. Formatii precum The Animals folosesc ocazia turneelor lor pentru a-i cauta in orasele indepartate pe adevaratii si originalii bluesmen, pentru a invata de la ei si pentru a canta impreuna cu ei. Se poate spune ca revolutia muzicala engleza, a carei origini stau in blues-ul american se intoarce in America si contribuie la revolutia nu numai muzicala dar si sociala americana din a doua parte a anilor 60.

http://www.youtube.com/watch?v=pzAEtLPSzRg

(video source hitomi1968)

Ultima secventa a filmului preia un fragment din concertul din Hyde Park al Rolling Stones-ilor din 1969. Multe se intamplasera cu Stones, printre care moartea tragica cu numai cateva zile in urma a fondatorului formatiei Brian Jones. Multe se intamplasera si in muzica si cultura intregii lumi. Generatia adolescentilor de la inceputul deceniilor isi impusese stilul muzical si de viata. Libertatea lor in a face muzica a germinat dorinta de libertate si schimbare sociala a generatiei de pe baricadele lui 1968 la Paris, Chicago si Praga. Muzica se schimbase si lumea se schimbase in urma ei.

This entry was posted in documentary, music and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

0 Responses to Documentar: The British Blues Explosion

  1. radu says:

    Jagger read excepts from “Adonais”, a poem by Percy Shelley about the death of his friend John Keats
    Hyde Park London concert, August 18th, 1969. Also the last day of Woodstock. This show introduced Mick Taylor as the replacement for Brian Jones, founding member, who drowned in his swimming pool in July. The Stones ended that year’s tour in December, It was the end of the 60s. Must haves -‘Gimme Shelter’ the movie and ‘Get yer Ya Yas Out’ the recording Peace out!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *