Pentru un iubitor de arta sosit nu de foarte multa vreme (doar doua decenii si jumatate!) in Israel, istoria artelor plastice din noua tara ascunde inca multe secrete si putine sunt ocaziile in care pot recupera decalajul de decenii. Una dintre aceste rare ocazii este prilejuita in aceste luni de expozitia deschisa la muzeul din Ein Harod si care prezinta o parte din colectia de arta israeliana a lui Gaby si Ami Brown.
Despre colectie se poate citi cate ceva la http://www.museumeinharod.org.il/english/exhibitions/2009/brown_collection/
Ea cuprinde aproape 90 de ani de arta plastica israeliana, de la picturile idealizante si aproape naive in conceptie, dar sofisticate in expresie artistica ale inceputurilor Zionei Tagger si ale lui Reuven Rubin din anii 1920 pana la expresia politizata si post-politizata contemporana a lui Gershuni si Ozeri.
Intre ele lucrari care acopera decenii de evolutie ale artei israeliene incluzand lucrari ale unor artisti ca Menachem Shemi din scurta perioada de furie artistica ditre tragedia pierderii fiului in razboiul de independenta si moartea artistului in 1951, o singura (doar una) exceptionala pictura fara titlu a lui Marcel Iancu din perioada Orizonturilor Noi, sau compozitii ale lui Tomarkin din anii 60.
Expozitia este deschisa pana la sfarsitul lui martie 2010. Merita de urmarit vizitele ghidate de vineri si sambata, noi am prins-o pe cea cu Galia Bar Or – curatoarea expozitiei, si am fost recompensati de o lectie comprimata dar intensa de istorie a artei.