CHANGE.WORLD – Saltul de broască al lui Apple

‘Leapfrogging’ – tradus literal ‘salt de broască’ – este una dintre acele expresii din jargonul tehno-economic englez care are nevoie de mai mult de câteva cuvinte pentru a fi explicată și înțeleasă corect. Ideea principală din spatele conceptului de leapfrogging este că, uneori, în timp ce inovațiile mici și incrementale fac ca o firmă dominantă să rămână în frunte într-un domeniu sau altul, inovațiile radicale vor permite altor firme să depășească firma veche și dominantă. Fenomenul poate apărea în concurența dintre firme, dar și la cea dintre țări, acolo unde o țară în curs de dezvoltare poate sări peste etape ale drumului parcurs de națiunile industrializate, permițându-i să ajungă mai repede din urmă, în special în ceea ce privește creșterea economică, dar și în alte domenii, cum ar fi înarmarea. Săptămâna trecută, acest termen a fost folosit de unii experți în relatările și comentariile legate de anunțurile făcute de Apple la WWDC – Apple Worldwide Developers Conference, în special referindu-se la Apple Vision Pro Headset, produsul cu care Apple speră să depășească radical concurența și să domine piața VR (Realitate Virtuală) și AR (Realitate Extinsă), rebotezată ca MR (Realitate Mixată). Avem de-a face într-adevăr cu un salt care lasă în urma competiția și revoluționează însuși conceptul de platformă de calcul, așa cum promovează Apple și comentează entuziaștii, sau despre o greșeală de calcul și un semn că până și Apple este pe cale să-și piardă puterile magice, cum susțin criticii?

(sursa imaginii: https://www.wired.com/story/apple-vision-pro-doomed/)

Ce este Apple Vision Pro? Cuvântul ‘headset’ (literal ‘set cu cască’) nu are o traducere precisă în limba română, și nici în engleză el nu definește exact obiectul fizic – combinație de ochelari și căști audio. Este un afișaj personal, montat ca ochelari cu interfață tactilă și cu un sistem de operare care arată ca o combinație de iOS, MacOS și TVOS. Dispozitivul în sine arată ca alte căști, deși partea frontală din sticlă ascunde camere și chiar un afișaj exterior OLED curbat. Setul cu cască este fixat pe capul purtătorului printr-o bandă lată din spate (o curea de deasupra este opțională). Există o baterie externă în spate care se conectează printr-un cablu și se pune în buzunar. Vision Pro are lentile cu trei elemente care permit rezoluții de până la 4K. Pod-urile audio sunt încorporate în bandă pentru a sta peste urechi, iar o suită de senzori Lidar și alți senzori din partea de jos a căștii urmăresc mișcările mâinii și ale corpului.

(sursa imaginii: https://www.apple.com/newsroom/2023/06/wwdc23-highlights/)

Tehnic vorbind, Vision Pro este un computer, cu un cip M2, același care se găsește pe computerele Apple mai de ultimă generație. Dar un nou cip R1 procesează toate celelalte intrări ale căștilor de la 12 camere, cinci senzori și șase microfoane și îl trimite la M2 pentru a reduce decalajul și a obține imagini noi pe afișajele sale în 12 milisecunde. Este o rezoluție formidabilă, foarte apropiată de cea pe care și-o propusese standardul 5G fără a reuși vreodată să ajungă la ea, o rezoluție care ar permite ‘Internet tactil’. Vision Pro rulează noul sistem de operare VisionOS, care utilizează structura iOS, un motor 3D și alte trucuri software pentru a face ceea ce Apple numește „primul sistem de operare conceput de la zero pentru calcul spațial”. Camerele interioare urmăresc mișcarea facială, care este proiectată altora atunci când utilizatorul folosește FaceTime și alte aplicații de chat video. Camerele exterioare proiectează în interior realitatea înconjurătoare, care este combinată cu cea virtuală. Comenzile sunt o combinație de comenzi tactile (butoane, gesturi ale mâinilor și degetelor) și comenzi voce.

Ah, da – și nu este ieftin: Apple Vision Pro se va vinde cu amănuntul pentru 3 499 dolari și va începe să fie livrat la începutul anului viitor, deocamdată numai în SUA. Prețul este mai ridicat decât se zvonise și reprezintă o sumă considerabilă într-un moment de incertitudine economică persistentă.

(sursa imaginii: https://mar-com.net/business/the-9-most-common-reasons-why-so-many-high-tech-companies-and-products-fail/)

Salt de broască sau salt în prăpastie? Revoluție și prima apariție a platformei personale a deceniilor următoare sau o uriașă greșeală de calcul economic, care demonstrează că Apple după Jobs și-a pierdut intuiția și puterile magice? Să vedem ce scrie unul dintre critici, ziarista Lauren Gode de la publicația WIRED: „Fiecare produs Apple de succes din ultimele două decenii a dispărut în viețile noastre într-un fel – iPhone-ul în buzunarele noastre, iPad-ul în poșete, Apple Watch-ul care trăiește la încheieturile noastre și AirPod-urile odihnindu-se în urechi. Dar Vision Pro este, de asemenea, diferit de aproape orice alt produs Apple modern, într-un mod esențial: nu dispare. În schimb, dispozitivul se instalează pe fața ta, îți ascunde ochii, organe senzoriale care sunt o parte crucială a experienței umane trăite. Același lucru a fost valabil pentru toate căștile de realitate virtuală și ochelarii de realitate augmentată, dar Vision Pro a marcat prima dată când un produs Apple a făcut o astfel de intruziune în viața oamenilor. Există dovezi ample că oamenii nu doresc să petreacă mult timp purtând acest tip de dispozitiv, din motive estetice (pare o mască de snorkel pentru nebuni), din motive practice (greoaie, limitează activitatea) și din motive sociale (dă senzație de izolare, și nu de comunicare).” Adevărul este că apetitul pentru căștile de uz zilnic pur și simplu nu există și asta a afectat deja recepția Vision Pro. Răspunsul public, în mod normal entuziast la un nou anunț de asemenea dimensiuni al lui Apple, a fost temperat cu scepticism de data aceasta, mulți comentatori subliniind că piața VR/AR este deja plină de eșecuri cu nume îndrăznețe. Predecesorii săi includ Quest Pro de la Meta, HoloLens de la Microsoft, Magic Leap 2 și Google Glass – patru căști mega-exagerate, toate prezentate ca o schimbare de paradigmă, toate au eșuat.

(sursa imaginii: https://www.economist.com/business/2023/06/06/apples-vision-pro-is-a-technical-marvel-will-anyone-buy-it)

Părerea mea este că Apple se află aici într-o cursa contra-cronometru, într-o încercare îndrăzneață de a schimba direcția pieței. Nu este prima dată când o face, a reușit de câteva ori în trecut (dar a și eșuat de câteva ori). Firma are două mari avantaje de partea sa: calitatea excepțională a produselor sale hardware și ecosistemul Apple care permite o integrare relativ simplă a unei game imense de aplicații personale și de business. Firma a făcut mari eforturi în ultimii ani pentru a se decupla de piață și chiar de producția din China, și Visio Pro include în toate punctele sale cheie tehnologie proprie. Este semnificativ și faptul că, în prezentarea produsului la WWDC, Tim Cook nu a folosit nici măcar odată cuvintele AI. În timp ce majoritatea competiției își poziționează produsele – mai mult sau mai puțin justificat – în spațiul AI, Apple mizează pe MR – realitatea mixată, un concept mai apropiat de utilizatori și, poate, mai puțin amenințător. Asta nu înseamnă că inteligența artificiala ar lipsi complet din Visio Pro, dar ea este integrată în mod organic în algoritmii spațiali și în felul în care sunt contopite spațiile vizuale, este o unealtă dintr-o trusă, și nu un scop în sine. Reușita va depinde de evoluția hardware-ului și de preț. Dacă Apple vă reuși să reducă formatul la cel apropiat de niște ochelari – obiect perfect acceptabil și integrat social – și dacă prețul va ajunge la o treime față de cel de astăzi, Apple Visio Pro anunțat săptămână trecuta va fi considerat, poate, drept cap de serie, similar cu prima generație iPhone. Iar dacă nu, își va găsi locul în muzeele tehnice, ca încă un vis frumos, dar eșuat.

(sursa imaginii: https://www.apple.com/il/newsroom/2023/06/apple-introduces-the-15-inch-macbook-air/)

Nu vreau să închei înainte de a menționa un alt anunț făcut de Apple în aceeași săptămână, foarte important pentru cei ca mine. Laptopul meu MacBook Air împlinește frumoasa vârstă de opt ani și a cam venit vremea să mă uit la generația viitoare. S-ar putea ca următorul model pe care îl voi folosi să fie un MacBook Air 15, o versiune mai mare a lui MacBook Air 13, care a fost lansat anul trecut. MacBook Air de 15 inchi este alimentat de un cip M2 și are o autonomie de baterie de până la 18 ore. Configurațiile pot veni cu până la 24 GB de memorie și până la 2 TB de stocare, vânzându-se cu amănuntul pentru 1 299 dolari pentru început. Modelul de 15 inchi are 11,5 mm grosime și 1,5 kg greutate și are două porturi Thunderbolt și un conector pentru cablu Magsafe, împreună cu o mufă pentru căști de 3,5 mm. Are o cameră de 1 080p deasupra ecranului într-o crestătură, trei microfoane și șase difuzoare. Singura mea ezitare este legată de dimensiuni. M-am obișnuit cu ecranul cu diagonala 13 inchi (33 cm) și ezit să cresc înapoi. Mai am timp să mă gândesc până când adun banii pentru un nou laptop.

(Articolul a apărut iniţial în revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)

This entry was posted in change.world. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *