CHANGE.WORLD: Influenții

Ca în fiecare primăvară, revista TIME publică lista celor 100 de persoane / personalități cele mai influente ale planetei. Ca de obicei, această lista – întocmită de o echipă de redactori și colaboratori ai prestigiosului săptămânal – crează imediat după publicare un val de discuții care încep de la definirea termenului ‘influență’, continuă cu împărțirea în categorii și se ocupă pe larg cu selecția, cu discuțiile despre cei aleși și despre cei care ar fi meritat să fie incluși. Remarcam și în anii trecuți o tendința de scădere a numărului personalităților care sunt considerate influente de TIME și colaboratorii săi, și a căror biografii și cariere, cu alte cuvinte a căror influență este legată de tehnologia avansată și industriile care schimbă modul de viață al locuitorilor planetei. Părerea mea este că această tendință spune mai mult despre ceea ce presa, inclusiv o revistă de calitate recunoscută cum este TIME consideră demn de a publica și populariza, decât despre ceea ce se întâmplă într-adevăr în lume și cine sunt oamenii care ne influențează real viața. Merită însă să discutăm și alegerile lor din diferitele categorii.

 

sursa imaginii https://astropeggy.tumblr.com/post/163870720113/638-days-in-space-and-the-view-is-still-amazing

sursa imaginii https://astropeggy.tumblr.com/post/163870720113/638-days-in-space-and-the-view-is-still-amazing

 

Categoria ‘Pionierilor’ include personalități care au contribuit determinant la schimbări de direcție și avansuri în domeniile lor de activitate, și în unele cazuri au creat tendințe și domenii noi. Apar aici numele lui Whitney Wolfe Herd – antrepenoare americană, intemeietoare și lider a companiilor Tinder și Bumple, care au schimbat peisajul întâlnirilor și căutării de parteneri pe Internet într-o direcție feministă, bazată și pe propria sa experiență la Tinder,  al astrofizicienei italiene Marica Branchesi al cărei sistem de coordonare între telescoape a permis vizualizarea pentru prima dată a efectelor undelor gravitaționale prezise teoretic de Albert Einstein, al fizicianului chinez Jian-Wei Pan – inventator al comunicației cuantice interplanetare, și al astronautei americane Peggy Whitson, cercetător în biochimie, care în 2017 a devenit cetățeanul american cu cele mai multe zile petrecute în spațiul cosmic.

 

sursa imaginii https://www.cnet.com/news/ceo-satya-nadella-microsoft-will-reinvent-productivity/

sursa imaginii https://www.cnet.com/news/ceo-satya-nadella-microsoft-will-reinvent-productivity/

 

Un singur nume legat de industria hi-tech apare în categoria ‘Liderilor’ și acela este cel al lui Satya Nadella, cel care l-a înlocuit în 2014 pe Bill Gates la cârma companiei Microsoft. Din momentul în care s-a instalat în fotoliul directorului general (cred că aceasta ar fi traducerea expresiei americane corporatiste Chief Executive Officer – CEO) Nadella conduce o transformare treptată dar semnificativă a uneia dintre companiile amiral ale erei calculatoarelor personale și a Internetului, încercând să învețe din greșelile trecutului și să identifice în mod mai exact tehnologiile care vor sta la baza dezvoltării viitoare. Dacă la începutul anilor ’90 Microsoft a ratat primul val al Internetului, raliindu-se cu întârziere tendinței de a interconecta calculatoarele personale ale clienților săi, Nadella este hotărât să profite de avansurile tehnologiilor în ‘nor’ – ‘cloud computing’și cloud networking’ – și să creeze aplicații mult mai simple și mai prietenoase pentru utilizatorii de toate categoriile și cu diferite posibilități materiale de a achiziționa aparatură mai mult sau mai puțin complexă. Atmosfera de inovație imprimată de noua conducere a contribuit la consolidarea imaginii și la creșterea valorii de piață a companiei. Valoarea companiei, deja un gigant, a crescut cu 130% din 2014 pâna acum, depășind pragul jumătății de trilion de dolari, unde nu se mai aflase din perioada ‘boom’-ului tehnologic care a culminat în anul 2000. Se vorbește deja despre atingerea trilionului, dar aici concurența este acerbă, căci in luna februarie, Amazon (fondată 1994), o companie cu aproape două decenii mai ‘tânăra’ decât Microsoft (fondată 1975), a depășit valoarea de piață a acesteia și a atins prima pragul celor 700 de miliarde de dolari.

 

sursa imaginii https://www.israel21c.org/14-things-you-didnt-know-about-gal-gadot/

sursa imaginii https://www.israel21c.org/14-things-you-didnt-know-about-gal-gadot/

 

Categoria ‘Artiștilor’ include și ea un nume care chiar dacă nu este legat direct de industrie și tehnologie are o rezonanță pentru genul filmelor de fantezie inspirate de benzi desenate (‘comics’) despre care am scris de multe ori în rubrica CHANGE.WORLD.  Este vorba despre actrița israeliană Gal Gadot care în 2017 a înregistrat un succes enorm cu rolul principal în filmul ‘Wonder Woman’ regizat de Patty Jenkins. Producția feminină și feministă este semnificativă pentru un an al cărui știri  fost dominat de revelațiile despre agresiunile sexuale la Hollywood și de mișcarea #meetoo. Actrița născută la Rosh Ha’ayin în 1985, al cărei tată este inginer și mama profesoară, a fost câștigătoare a titlului Miss Israel în 2004, și-a prestat serviciul militar în armata israeliană, și este pe lângă actrița, model și specialistă în arte marțiale, și un model pozitiv și activ pentru fetele și femeile emancipate ale mileniului 3. Nici măcar amuzantul incident în care a postat recent pe Internet o reclamă a produsului Mate 10Pro al firmei Huawei folosind o aplicație iTwitter al lui Apple nu-i poate știrbi aura de super-eroină.

 

sursa imaginii https://nextshark.com/tencent-tony-ma/

sursa imaginii https://nextshark.com/tencent-tony-ma/

 

Trei nume atrag atenția în mod deosebit în categoria ‘Titanilor’ – Jeff Bezos (patronul lui Amazon devenit în ultimele luni și cel mai bogat om din lume), Elon Musk (patronul antrepenor al cărui nume este legat de investiții în domenii de explorare și cercetare științifică dintre cele mai diverse de la transporturi spațiale la folosirea energiei solare și transporturi inteligente bazate pe energie electrică) și Ma Huateng cunoscut și sub numele de Pony Ma. Dacă despre primii doi am scris destul de des și pe larg în rubricile CHANGE.WORLD din ultimii ani, Ma Huateng zis vă este poate mai putin cunoscut. Născut în 1971, într-unul din anii cei mai cumpliți ai ‘revoluției culturale’, inginerul, investitorul, antrepenorul și filantropul chinez se află la conducerea unui imperiu industrial format în jurul firmei Tencent, una dintre cele mai mari firme Internet din lume, cu ramificații în domenii dintre cele mai diverse, de la comunicații mobile la medie pentru divertisment, de la jocuri și pariuri on-line la sisteme de plată, fiind o firma dominantă în toate aceste ramuri în uriașă piață chineză. Interacțiunea între utilizatorii chinezi și Internetul global, accesul acestora la aplicații și comunicarea cu restul lumii sunt probleme complexe, dar contribuția lui Pony Ma și a companiilor sale joacă și vor juca un rol important in aceste evoluții cu impact uriaș tehnologic, economic și politic.

 

sursa imaginii http://www.rcinet.ca/fr/2018/03/20/scandale-trump-facebook-le-lanceur-dalerte-travaillait-pour-le-parti-liberal-du-canada/

sursa imaginii http://www.rcinet.ca/fr/2018/03/20/scandale-trump-facebook-le-lanceur-dalerte-travaillait-pour-le-parti-liberal-du-canada/

 

Ultima categorie este cea a ‘icoanelor’ sau a ‘idolilor’. Aici apare o singură selecție legată de lumea tehnologiilor avansate, cea a lui Christopher Wylie, fostul director al cercetării la firma Cambridge Analytica, și cel care a dezvăluit presei o mare parte dintre detaliile scandalului care a implicat fosta sa firmă și Facebook, inclusiv felul în care datele personale ale utilizatorilor au fost folosite pentru ‘profilare’ și influențare în scopuri politice. Din punctul de vedere al presei un ‘whistle blower’ (traducere în română, va rog!) este un erou, deci nu mă miră includerea sa în topul influenților anului. Mă întreb totuși cum se compară meritele sale cu cele ale Mark Zuckerberg, care nu a fost inclus în nici una dintre categoriile care compun lista celor 100 de oameni cei mai influenți. Sunt convins că la o rezoluție mai mare decât cea limitată la un singur an, verdictul ar fi diferit.

Aceasta este doar una dintre multiplele întrebări care pot fi puse legate de acest Top 100 al revistei TIME. Față de anii trecuți trebuie să remarc că avem de-a face cu o selecție ceva mai diversificată geografic (mai puțin americano-centrică cu ‘doar’  două treimi dintre cei incluși născuți în America de Nord) și, nu-i de mirare, sunt incluse mai multe femei. Doar vreo 20 dintre premianții anului trecut se regăsesc în clasamentul acestui an. Desigur, este vorba despre o selecție subiectivă (chiar dacă este o muncă de echipă) – dar ținând cont de prestigiul și difuzarea largă a revistei, și acest clasament al celor mai influenți oameni ai planetei are … influența sa de netăgăduit.

 

 

(Articolul a aparut iniţial in revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)

This entry was posted in change.world. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *