– Nuntaş fruntaş!
Ospăţul tău limba mi-a fript-o,
Dar, cântecul, tot zice-l-aş,
Cu Enigel şi riga Crypto.
Domeniul de expertiză al strălucitului matematician Dan Barbilian era diferit, dar alter-ego-ul său, poetul Ion Barbu, ne-a lăsat splendidul poem despre Riga Crypto și Lapona Enigel. Versurile sale pot folosi pentru a marca o altă poveste de dragoste, una care, deocamdată cel puțin, se dovedește a fi nefericită, din lumea financiară și a criptomonedelor. Și în această poveste avem de-a face cu un rege, unul a cărui cădere a fost cel puțin la fel de fulgerătoare precum ascensiunea sa.
(sursa imaginii: vox.com/future-perfect/23462333/sam-bankman-fried-ftx-cryptocurrency-effective-altruism-crypto-bahamas-philanthropy)
Numele acestui rege Crypto modern este Sam Bankman-Fried. S-a născut în 1992, nu în altă parte decât campusul prestigioasei Universități Stanford din California, unde părinții săi erau profesori la celebra facultate de Drept. El însuși a urmat o formație tehnică la o altă universitate faimoasă, în cealaltă parte a Americii, la Massachusetts Institute of Technology (MIT), unde a absolvit în 2014 cu o diplomă în fizică și matematică. Faima și averea și le-a câștigat înființând în 2019 FTX, o bursă de produse derivate din criptomonede. Cu câteva luni în urmă, firma era evaluată la 32 de miliarde de dolari, iar averea personală a lui Bankman-Fried, la 16 miliarde de dolari. Era considerat ca un geniu financiar, o personalitate excentrică, dar simpatică, un tip capabil să-i farmece și să-i convingă pe investitori să pună la bătaie miliarde, în timp ce era cu ochii pe ecranele unor jocuri video. Într-o industrie față de care multă lume manifestă scepticism din cauza personajelor misterioase și uneori anonime care au creat și manipulează sistemul, el era o figură publică și un partener acceptat de dialog al cercurilor regulatorii și al lumii politice (și donator, în special candidaților Partidului Democrat). Spre deosebire de alți magnați hi-tech, declarase public că nu intenționează să acumuleze avere personală, ci să reînvestească câștigurile sau să le doneze pentru cauze publice și de caritate.
(sursa imaginii: kaspersky.com/resource-center/definitions/what-is-cryptocurrency)
Am scris de câteva ori în trecut despre criptomonede. În cartea ‘Povestea banilor’ a lui Charles Wheelan, apărută la Editura Humanitas în 2020, am găsit recent încă o explicație exemplară a felului în care este generată și funcționează valuta virtuală. Folosind ca model minarea pepitelor de aur, Wheelan explică procesul de ‘minare’ a Bitcoinilor și felul în care aceștia dobândesc valoare, sunt acceptați și folosiți în tranzacții. Pe de altă parte, el este sceptic în ceea privește aprecierea valorică și viitorul Bitcoin. Trebuie precizat însă că, valoric cel puțin, previziunile sale nu au fost confirmate. Din 2016, anul în care a fost scrisă cartea, și până astăzi cursul Bitcoin față de dolar a crescut de vreo 20 de ori. Pe de altă parte, stabilitatea este una dintre condițiile de bază ale acceptării unui etalon valutar, și aici Bitcoin este deficient (ca și celelalte criptomonede). Wheelan apreciază însă în mod corect faptul că tehnologia care stă la baza criptomonedelor are un potențial extraordinar. În recenta mea călătorie la Londra, am fost surprins de numărul impresionant de locuri (magazine, restaurante) în care nu sunt acceptate decât plățile electronice, poate și ca rezultat al restricțiilor sanitare cauzate de pandemie. Dar un sistem de plăți electronice nu este același lucru cu un sistem valutar. Plățile pot fi electronice, dar prețurile sunt estimate în monede ‘reale’ (lire sterline, în cazul Marii Britanii), și nu virtuale.
(sursa imaginii: eaie.org/blog/virtual-exchange-internationalisation-at-home.html)
O bursă de valori bazate pe criptomonede și alte produse bazate pe tehnologii criptografice, cum este FTX, joacă un rol similar cu organizațiile financiare tradiționale. Diferența este că cei care administrează asemenea instituții înțeleg și tehnologia de bază și produsele care se bazează pe ea, și se prezintă drept garanți ai autenticității și corectitudinii metodelor folosite. Încrederea dintre creditori și solicitanții de credite este condiția de bază a tranzacțiilor financiare de când e lumea. Cu atât mai importantă este ea în cazul tehnologiilor criptografice și a folosirii lanțurilor de blocuri (blockchains), care sunt și mai obscure pentru majoritatea utilizatorilor, chiar și în comparație cu mecanismele financiare și valutare tradiționale, care nici ele nu sunt triviale. Tocmai aici a eșuat FTX, căzând în capcana folosirii unor procedee care au fost la baza multor crize financiare mondiale în istorie, de la mania lalelelor, care a zdruncinat în secolul al XVII-lea unul dintre primele sisteme globale, cel al finanțelor olandeze, până la criza financiară declanșată în 2007-2008 a produselor bazate pe ipoteci și împrumuturi care se garantau unele pe celelalte. FTX a încălcat una dintre regulile de bază ale funcționarii instituțiilor financiare – evitarea împrumuturilor ‘incestuoase’ adică a celor făcute de firmele-umbrelă propriilor lor filiale sau subsidiari. În luna septembrie, organizația de medie Bloomverg a relatat că Alameda Research, o firmă care împrumutase peste 8 miliarde de dolari de la FTX, funcționase ca organizație de marketing pentru aceasta și continua să fie legată contractual de ea. În plus, împrumuturile erau bazate parțial pe jetoane virtuale emise de FTX, și nu pe lichidități sau valori ferme. Încălcarea vădită a acestor reguli fundamentale a condus la deschiderea unor anchete financiare și juridice împotriva firmei în Bahamas (unde este înregistrată) și în statul Texas. Consecința a fost implozia imediata a valorii lui FTX. Consumatorii s-au grăbit să-și recupereze, cât puteau, valorile lichide investite aici, și în decurs de câteva săptămâni FTX a ajuns în situație de faliment. Dezastrul nu s-a oprit aici. Întreaga piață a criptomonedelor, care ajunsese la aproape 3 trilioane de dolari, a fost redusă la 830 de miliarde de dolari, cu doar ceva mai mult decât valoarea ei la începutul lui 2021. Aproape doi ani de creșteri valorice, inclusiv revenirea piețelor financiare post-Corona, au fost șterși în două săptămâni.
(sursa imaginii: eaie.org/blog/virtual-exchange-internationalisation-at-home.html)
Problemele lui FTX sunt probleme clasice ale sistemelor financiare. Tehnologia care stă la baza valutelor și tranzacțiilor financiare criptografice rămâne valabilă și viabilă. Sistemul distribuit, de autentificare a tranzacțiilor, nu numai că poate rivaliza cu cel al verificărilor centralizate practicate astăzi de bănci, dar chiar este – în teorie, cel puțin – mai robust. În luna septembrie, a fost înregistrat un important salt tehnologic prin introducerea și validarea în acțiune a lanțului de blocuri propus de criptomoneda Ethereum, care reduce radical consumul de energie – una dintre problemele critice ale tehnologiei. Și totuși, după 14 ani de la introducerea monedei Bitcoin, tehnologia criptomonedelor și a produselor derivate nu îndeplinește încă o condiție de bază pentru a deveni unanim acceptată: stabilitatea. Introducerea măsurilor regulatorii este înceată și inegal distribuită geografic. Există riscul exagerării și sugrumării prin legiferare și control excesiv, care ar anula tocmai eficiența acestor tehnologii. Fraudele trebuie, evident, minimizate și, dacă se poate, complet eliminate, așa cum se cere și se încearcă în orice alt sistem financiar și bancar. Bursele de criptovalori trebuie să garanteze banii investitorilor cu valori financiare lichide reale, așa încât probleme de genul celor cu care s-au confruntat FTX și clienții sai să nu mai poată fi posibile în viitor.
(sursa imaginii: hotels.com/go/bahamas/things-to-do-bahamas)
Și Riga Crypto cel modern? În câteva săptămâni, din multi-miliardar a devenit aproape non-solvent și, după unele estimări, nu mai are în conturi prea mulți bani. Apartamentul penthouse din Bahamas, în care locuia împreună cu vreo zece prieteni, a fost scos la vânzare. Unii comentatori vorbesc despre fraudă și posibile consecințe juridice, comparând situația lui Bankman-Fried cu cele ale lui Bernie Madoff și Elizabeth Holmes, cea din urmă condamnată cu câteva săptămâni în urmă la 11 ani de închisoare pentru fraudă, după ce a înșelat investitorii cu privire la pretinsa eficacitate a tehnologiei de testare a sângelui, propusă de compania sa Theranos. Există și o laponă Enigel în poveste. O cheamă Caroline Ellison, și era … directorul executiv al firmei Almeda Research, cea căreia i se făcuse împrumutul problematic. Despre starea relației dintre ei nu am informații.
‘Ca la nebunul Rigă Crypto,
Ce focul inima i-a fript-o,
De a rămas să rătăcească
Cu altă față, mai crăiască:
Cu Laurul-Balaurul,
Să toarne-n lume aurul,
Să-l toace, gol la drum să iasă,
Cu măsălariţa-mireasă,
Să-i ţie de împărăteasă.
(sursa poemului: romanianvoice.com/poezii/poezii/rigacrypto.php)
(Articolul a apărut iniţial în revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)