CHANGE.WORLD – 2019 – Invențiile anului

Decembrie. Luna cadourilor. Luna așteptării sărbătorilor și a sărbătorilor însele. Luna bilanțurilor anului care se încheie și a previziunilor și promisiunilor pentru anul care vine. La fel ca în anii precedenți, și rubrica CHANGE.WORLD va celebra ultima lună a anului cu câteva articole de retrospectivă, urmate de o privire în bila de cristal, pentru a încerca să descifrăm ce ne așteaptă în domeniile științei și tehnologiilor avansate în anul de după pragul Revelionului.

Săptămânalul TIME a publicat și în acest an, așa cum o face de mulți ani încoace cam pe vremea asta, un număr special dedicat ‘Celor mai bune invenții ale anului’. Parcurgerea acestei listei de invenții cuprinde multe elemente interesante, unele surprize și informații care deschid domenii și căi noi de explorare. Este interesantă și structura listei, care a evoluat în anii de când revista americană a inaugurat această tradiție. Numărul invențiilor incluse în clasament este acum de 100, plus câteva mențiuni speciale. Categoriile sau domeniile de aplicabilitate ale acestor invenții se extind într-o gamă diversă, care include accesibilitatea, realitățile virtuală și extinsă, produse cosmetice, educație, alimentație, jocuri, sănătate, locuințe inteligente, îmbunătățiri sociale, sport, transporturi. Voi trece în revistă detalii despre cinci dintre aceste invenții, lista completă și ilustrații le puteți descoperi pe https://time.com/collection/best-inventions-2019/.

(sursa imaginii: bose.com/en_us/products/frames.html)

Firma americană Bose a fost fondată în 1964, în statul Massachusetts, și este cunoscută în întreaga lume pentru echipamentele sale audio – amplificatoare și difuzoare pentru locuințe și automobile, și căștile cu anularea zgomotelor, toate de mare performanță și calitate.  Reputata universitate tehnică Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) este proprietarul majoritar al companiei, care deține un număr impresionant de patente și mărci înregistrate în domeniu. Invenția care aduce firma în rândul invențiilor notabile ale anului 2019 face parte din extinderea gamei sale de produse în domeniul produselor ‘wearable’ (îmbrăcabile). Este vorba despre ochelarii de soare Bose Frames, care încorporează, în două modele clasice și elegante de ochelari, sisteme audio legate prin rețea Bluetooth de telefoane inteligente. Sistemul audio devine accesibil utilizatorilor eliminând necesitatea folosirii căștilor, aceștia rămânând conectați mult mai bine la realitatea lumii din jur.

(sursa imaginii: time.com/collection/best-inventions-2019/5733047/orcam-myeye-2/)

O idee asemănătoare, o aplicație diferită adresată altor categorii de utilizatori propune profesorul Amnon Shashua și firma OrCam. Născut în 1960, Shashua (al cărui nume de familie înseamnă în limba ebraică … divertisment) are o carte de vizită impresionantă: profesor la catedra de inginerie de calculatoare la Universitatea Ebraică din Ierusalim, vice-președinte la Intel, președinte și CEO la Mobileye, companie de renume în domeniul aparaturii de siguranță rutieră instalată pe automobile, și președinte și CTO la OrCam. Invenția sa aplicată în seria de produse MyEye este o cameră video cu legătură wireless care, ca și produsul precedent al lui Bose, poate fi montată pe ochelari. Diferența este însă că acest aparat poate citi texte și barcoduri, și poate recunoaște forme și figuri, care sunt apoi traduse în text și informație sonoră, transmisă purtătorilor ochelarilor. Beneficiarii sunt pacienți cu deficiențe de vedere, care astfel pot ‘citi’ ziarul, meniurile din restaurante sau prețurile produselor în magazine, pot identifica obiectele și persoanele din jur, și pot chiar și vota în alegeri (dispozitivul a fost folosit la recentele runde electorale din Israel).

(sursa imaginii: tytocare.com/professionals/products/tytohome/)

Cazul lui Elizabeth Holmes și al firmei Theranos, despre care am scris de câteva ori în rubrica CHANGE.WORLD, a deschis o perioadă de scepticism și precauții suplimentare în ceea ce privește invențiile care revoluționează asistența și sistemele medicale. Produsele firmei TytoCare, tot o firmă israeliană, au fost în consecință verificate cu rigurozitate înainte de a primi autorizație de vânzare și funcționare în 20 de țări, dintre care, recent, în Statele Unite. Este vorba despre o trusă medicală (numele comercial este TytoHome) cu senzori și un dispozitiv central de control și comunicații, prin intermediul cărora medicii pot examina la distanță pacienții (măsurând temperatura, ritmul cardiac, tensiunea, vizualizând porțiuni din piele, fundul gâtului și interiorul urechilor), eliminând astfel în multe cazuri necesitatea deplasării pacientului la cabinetul medicului sau vizita acestuia la locuința pacientului. Am scris acum câteva săptămâni despre evoluția sistemelor medicale și posibilitatea reducerii numărului de vizite la doctor sau în spitale și a scurtării timpului de la declanșarea simptomelor la consult. Pentru ca aceste sisteme să funcționeze eficient este nevoie de senzori fiabili care combină tehnologiile medicale, comunicarea video și cea specifică Internetului Obiectelor (IoT) – aceasta fiind cheia invenției firmei TytoCare.

(sursa imaginii: anandtech.com/show/15007/lenovo-foldable-thinkpad-x1-to-launch-in-2020)

A venit vremea ecranelor, laptopurilor, tabletelor și telefoanelor inteligente pliabile (‘foldable’, în limba engleză)? Prima firmă cu nume care mizează pe o intrare timpurie în această piață este Lenovo cu versiunea pliabilă a modelului lor de succes de laptop ThinkPad X1. Anunțurile au fost făcute în acest an, au fost prezentate și prototipuri, dar lansarea comercială este prevăzută doar pentru al doilea trimestru al anului 2020. Ecranul este de 13,3 inch (33,78 cm) și rezoluția 2k în tehnologie Organic Light Emitting Diode (OLED), care permite vizibilitate bună și în lumină de mică intensitate, și din unghiuri diferite de vederea frontală. Dispozitivul poate fi pliat în două și folosit în format de tabletă, carte sau de laptop cu funcționalitate completă. Este de remarcat faptul că firma care lansează produsul este Lenovo, o firma cu sediul la Beijing, fondată în 1984. Lenovo a cumpărat în 2005 divizia de calculatoare personale a lui IBM și în 2014 secția de servere a lui Intel. Este astăzi liderul mondial al producției de calculatoare personale, și producătorul numărul 1 în China de telefoane mobile. Este încă o dovadă că industria hi-tech chineză nu mai reprezintă de mult doar o sursă de producție la cost redus, ci un concurent global formidabil, în domenii care necesită inventivitate și calitate.

(sursa imagine: premiergazette.com/2019/08/osi-group-helps-take-heat-off-scorching-demand-impossible-burger/)

Voi încheia lista celor cinci invenții alese de mine din cele 100 selectate de TIME cu … un burger. Sunt un carnivor înrăit, dar nu simt nevoia să-mi cer scuze prietenilor mei vegetarieni, căci ImpossibleBurger 2.0 este un produs care le satisface necesitățile în proporție de 100%. Nu numai lor, ci și celor care nu asimilează glutenul. Burgerul acesta în versiunea 2.0 concurează, după toate relatările celor mai pretențioși critici culinari și amatori ai acestui gen de mâncare, cu cele mai bune produse fabricate din carne de vită. Gustul, consistența, până și sucul gen ‘în sânge’ sunt excelente. Proteinele din produs provin din soia și cartofi. Firma care a inventat si lansat produsul, Impossible Foods, există din 2011 și are ca misiune crearea de produse alimentare similare produselor de carne, care evită însă atât consecințele negative pentru sănătate ale consumului de carne, cât și implicațiile ecologice ale creșterii animalelor. Impossible Burger 2.0 poate fi consumat la orice restaurant sau chioșc al rețelei Burger King din Statele Unite, și începe să fie comercializat și de marile rețele americane de super-marketuri. Poftă Bună!

(Articolul a apărut iniţial in revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)

This entry was posted in change.world. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *