Timpul își continuă călătoria prin Univers, și a venit și luna decembrie și perioada bilanțurilor. Conform tradiției, ultimele articole din acest an ale rubricii CHANGE.WORLD sunt dedicate retrospectivei anului care a trecut, în domeniile legate de știință și tehnologii avansate. Vom începe în acest număr cu o trecere în revistă a invențiilor cele mai interesante care ne influențează viața acum sau o vor face în viitorul apropiat; săptămâna viitoare vom trece în revistă cărțile și filmele de succes, ficțiune și documentare, legate de aceste domenii ale lui 2018, pentru ca în ultimul articol al anului, peste două săptămâni să discutăm despre evenimentele cele mai semnificative și despre personalitățile anului care a trecut. Ca întotdeauna, aștept cu interes comentariile și propunerile voastre pe care le-am putea include sau discuta în articole viitoare.
Lista invențiilor acestui an se bazează pe studiile și reportajele publicate în ultimele săptămâni de instituții precum Massachusetts Institute of Technology, publicații ca TIME Magazine, și Web site-uri cum ar fi TechWorm. Unele sunt inedite, în altele veți recunoaște idei inovatoare și tehnologii discutate în articolele noastre de-a lungul anului sau în anii trecuți. Nu sunt nici pe departe singurele invenții semnificative, mai sunt multe altele care ar merita menționate. Lista este subiectivă, ca orice clasament de acest fel. Includerea sau excluderea uneia sau alteia dintre invenții nu reprezintă altceva decât o
apreciere personală a importanței și impactului acesteia, fără niciun scop comercial.
Câteva tehnologii despre care am discutat în rubrica noastră au generat un număr de invenții și servicii foarte interesante. Prima pe care aș menționa-o este așa-numita tipărire tridimensională (‘3D printing’). Cu numai puțini ani în urmă era vorba despre o tehnologie excentrică, a cărei principală aplicație erau obiecte de artă, create din substanțe plastice cu forme diverse, rezultat al imaginației artiștilor. Celebri creatori de modă au folosit și ei (ele) aceeași tehnologie. În ultimii ani, și în special în 2018, au fost perfecționate tehnologiile care permit folosirea de materiale diferite, inclusiv metale și materiale plastice foarte dure. Firme, cum ar fi Markforged și Desktop Metal, au început să ofere posibilitatea de a ‘printa’ de exemplu piese de schimb pentru automobile sau pentru instalațiile casnice și sanitare. Planurile exacte digitalizate ale obiectelor care trebuie confecționate reprezintă programele de intrare, împreună cu magazia de materii prime. Cea mai spectaculoasă invenție în domeniu însă este de departe cea oferită de firma start-up texană ICON al cărei printer 3D model Vulcan a reușit să construiască din temelii structura unei case de peste 200 de metri pătrați în 48 de ore. Primii beneficiari interesați în aceste metode care îmbunătățesc radical randamentul industriei construcțiilor sunt organizații care construiesc în zone cu lipsuri stringente în ceea ce privesc locuințele în America Latină și Caraibe.
O altă tehnologie cu aplicații dintre cele mai diverse, despre care am discutat de câteva ori în acest an, este cea a dronelor. Între serviciile făcute posibile de drone aș include în lista invențiilor remarcabile ale acestui an furnizarea de medicamente, propusă de firma Zipline. Modelul de drone folosit de această firmă poate transporta încărcături de până la 2 kilograme, cu viteze de 120 km/h, la distanțe de până la 80 km (160 km dus-întors). Serviciul a devenit deja operativ în câteva țări africane, între care Rwanda și Tanzania, unde accesul în zone de junglă sau relief accidentat este dificil. Când ultimele detalii regulatorii vor fi definitivate, aplicația va fi folosită și în Statele Unite (în unele state ea există deja), atât pentru transportul de urgență al medicamentelor, cât și pentru livrare la domiciliu a unor încărcături mai banale cum ar comenzile de pizza.
După cum observați, în categoria invențiilor anului am inclus nu numai tehnologii noi, ci și servicii. În definitiv, un serviciu care oferă beneficiarilor îmbunătățirea calității vieții, capabilități inexistente înainte sau mult extinse este la fel de util ca o nouă tehnologie, iar dacă are elementul de noutate corespunde perfect definiției invențiilor. Acesta este cazul cu serviciul oferit de compania AIRA care vine în ajutorul nevăzătorilor. Ideea este extrem de simplă. Camera video a telefonului mobil (sau o cameră specială care poate fi instalată pe ochelari furnizați de firmă) transmite prin ‘streaming’ în timp real imaginile din locul în care se află clientul. Acestea sunt transmise la centrul de sprijin, unde un operator care a preluat apelul comunică prin audio (folosind, de exemplu, căști wireless Bluetooth) beneficiarului ceea ce se vede ‘în fața ochilor’. Astfel, un utilizator lipsit de vedere se poare orienta pe stradă, într-un mall sau într-un aeroport sau poate citi meniul într-un restaurant. Serviciul este deja operativ și un abonament de bază costă 99 de dolari pe lună.
Ați citit cartea lui Douglas Adams, ‘Ghidul autostopistului galactic’ (‘The Hitchhiker’s Guide through the Galaxy’)? Cel puțin două dintre aparatele viitorului descrise în serialul radio al postului BBC, lansat în 1978 și apoi în cele câteva volume începând cu 1981, s-au materializat în realitatea noastră și se află pe lista invențiilor anului 2018. Serviciul de traducere simultană care face comunicarea posibilă între vorbitorii tuturor limbilor Pământului (sau ale Galaxiei) este astăzi o realitate cu ajutorul extensiilor în timp real ale
programelor de traducere cum ar fi Google Translate. Invenția aduce împreună câteva tehnologii, de la identificarea automată a limbii vorbite și transcrierea ei în text, traducerea și transmisia sa în căști Bluetooth miniaturizate. O altă invenție care arată aproape identic cu ceea ce își imaginase Adams este cuțitul-toaster, care prăjește instantaneu pâinea pentru toasturi, simultan cu tăierea sau cu ungerea.
Pentru final, să ne reîntâlnim cu unul dintre obiectele mele casnice favorite, menționat și în clasamentul similar al anului trecut. Este vorba despre prietenul meu bun, robotul Roomba al firmei iRobot, cel care matură și curăță podelele în case și apartamente. Noul model Roomba i7 lansat în acest an a învățat să-și golească singur rezervorul de deșeuri și să depoziteze automat praful și reziduurile adunate din casă. Invenția este și în acest caz uimitor de simplă: Stația de parcare (‘docking station’) de unde începe și unde se termină fiecare incursiune a robotului este dotată cu un recipient cu un volum suficient pentru a acumula cele adunate din casă în curs de o lună. La finele fiecărei curse (care poate și ea să fie programată, de exemplu la aceeași oră în fiecare zi a săptămânii, când locatarii sunt la lucru) robotul își golește conținutul și se curăță singur. Utilizatorii nu mai au grija zilnică a întreținerii, operația aceasta putând acum să fie făcută doar odată pe lună.
Invențiile anului 2018 sunt multe și diverse. Alte domenii în care au fost înregistrate progrese spectaculoase sunt cele ale transporturilor autonome, ale tratamentelor medicale și medicației, sau ale dispozitivelor încorporate în îmbrăcăminte (‘wearables’). Vom continua să urmărim de unde vor apărea surprizele anului viitor și cum ne vor influența acestea viața și mediul în care trăim.
(Articolul a aparut iniţial in revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)