A venit și momentul ultimei retrospective a anului 2017. Un an ciudat și derutant, în care am văzut zduncinate sisteme care păreau stabile până spre eternitate, în care electoratele au continuat să-i surprindă pe experții în sondaje de opinie, în care dictatori ce păreau nemuritori au părăsit scena istoriei, conducători dintre cei mai stabili și populari și-au văzut scaunele răsturnate sau serios amenințate, și în multe locuri din lume pare să fi sunat ceasul ascensiunii la putere a non-conformistilor populiști și candidaților anonimi a căror principală calitate este totala lipsa de experiență politică, ceea ce le-a permis să facă zero greșeli care să fie pedepsite la urne. Lumea științei și a tehnologiilor avansate este departe de a evolua într-un univers paralel, și chiar dacă știința are legile ei, ele sunt legate și aplicate în societate, în viața de fiecare zi la nivelul micro (personal) sau macro (al societății sau întregii planete). Să vedem deci care sunt evenimentele și tendințele notabile ale anului care se încheie.
Una dintre cele mai evidente tendințe ale anului 2017 a fost legătura din ce în ce mai strânsă dintre Internet și politică, influența rețelelor sociale și a știrilor și opiniilor difuzate prin intermediul lor asupra proceselor politice din toate părțile lumii. Așa cum arătam în articolul publicat acum câteva săptămâni în rubrica CHANGE.WORLD, influența rețelelor sociale care parea până acum câțiva ani a fi covărșitor pozitivă, mai ales în țările cu regimuri autoritare, este astăzi pusă sub semnul întrebării din multe puncte de vedere. Dictaturile și sistemele totalitare au învățat să bareze sau să limiteze accesul propriilor cetățeni la informație, și folosesc în schimb – profitând de libertatea garantată de exprimare – din ce în ce mai mult Internetul și aplicațiile sale ca unealtă de dezinformare și destabilizare în țările democratice.
Schimbări importante s-au petrecut și în politica americană. Administrația Trump instaurată la Casă Albă în ianuarie 2017 a schimbat multe dintre prioritățile și liniile directoare precedente, între care și politica legată de ‘neutralitatea rețelei’. Ajit Pai, numit de președintele Trump în fruntea agenției Federal Communications Commission (FCC) care reglementează comunicațiile de radio, telefonie, Internet în Statele Unite este un oponent virulent al acestui principiu, susținut de fosta administrație a lui Obama. Reglementările adoptate în 2015 considerau traficul pe ‘magistralele’ Internetului ca pe o ‘utilitate’ la fel ca telefonia (sau apa sau electricitatea) și interziceau furnizorilor de servicii să discrimineze sau să perceapă prețuri diferite după conținutul sau sursă traficului. Noile reglementări adoptate de FCC reverseaza această politică, lăsând accesul și transportul traficului pe Internet la latitudinea companiilor aflate în concurență, și transferă autoritatea reglementării unei agenții (Federal Trade Commission – FTC) mai degrabă comerciale decât tehnice. Impactul acestor schimbări asupra calității și prețurilor folosirii Internetului este una dintre marile întrebări ale anului care urmează.
Au continuat în 2017 schimbările climatice și alte tendințe legate de fenomenul încălzirii globale. Zona Caraibelor și America de Nord au fost afectate la sfârșitul verii de trei uragane consecutive de mare intensitate, fenomen neîntâlnit încă în istoria meteorologică a planetei din ultimele sute de ani, de când se fac măsurători. Iată încă o serie de evenimente care marchează schimbările climatice la nivelul planetei:
- In aprilie Marea Barieră de Corali din Oceanul Pacific a suferit fenomenul de albire a coralilor pentru al doilea an conscutiv, afectând două treimi din populația de corali a zonei. Specialiștii se tem că din cauza încălzirii temperaturii oceanului planetar acest fenomen biologic unic ar putea fi distrus ireversibil în mai puțin de trei decenii.
- Daca Marea Barieră de Corali albește, în schimb Antarctica se inverzeste. În luna mai au fost date publicității informații bazate pe fotografieri de pe sateliți și explorări pe teren despre extinderea suprafeței acoperite de mușchi verzi pe continentul ‘alb’ și creșterea densității straturilor de la o medie de 1mm la 3 mm.
- La 12 iulie, icebergul A-68, cel mai mare ca suprafață observat vreodată, s-a desprins de masa de gheață a Antarcticei.
- Revista Nature a publicat în septembrie o prognoză conform căreia până în anul 2100 o treime din masa ghețarilor Asiei va dispare. Asia este continentul cu cei mai înalți munți și cei mai răspândiți ghețari de pe suprafața Terrei (exceptând Antarctica), situația de pe celelalte continente este și mai gravă.
Unul dintre domeniile cele mai spectaculoase ca evoluție tehnologică este cel al transporturilor. Anul 2017 a înregistrat succese și avansuri spectaculoase în domenii cum ar fi pilotarea automată a mașinilor (mașini fără șofer) sau automobilele electrice care pot fi alimentate fără cablu (prin inducție electromagnetică). Mașinile fără șofer se află în testare pe șosele în Statele Unite și alte țări ale lumii, și progrese însemnate au fost făcute și pentru a înlătura barierele legate de asigurări și de legislația rutieră. Locuitorii Bostonului pot întâlni deja pe străzi taxiuri fără șofer operate de firma Lyft, automobilele fiind produse de firma start-up NuTonomy. Servicii similare vor fi introduse în curând de Lyft și la San Francisco, unde compania colaborează cu un alt furnizor numit Drive.ai.
Devine realitate comercială și tehnologia Internetului Lucrurilor (Internet of Things – IoT) despre care am scris de multe ori și aici, în rubrica CHANGE.WORLD. În 2017 consumatorii din America de Nord și Europa au putut să cumpere de la magazine ca Home Depot sisteme integrate sau produse separate din familia ‘caselor inteligente’ care includ servicii legate și supravegheate prin intermediul Internetului de la reglarea temperaturii (încălzirea sau racorirea casei se intensifică atunci când unul dintre locatari se aproprie la câteva minute de casă), acționarea automată a ușilor garajului și a luminilor din casă, până la aprovizionarea cu alimente de la casa de comenzi când laptele sau ouăle sunt pe terminate, și monitorizarea bebelușilor sau a camerelor video de securitate în jurul casei sau în casă. Proliferarea aparatelor și a senzorilor aflați în locuințe și legați de viață noastră de zi cu zi ridică probleme extinse de securitate a informației și traficului.
Un alt domeniu în care au loc progrese spectaculoase este cel al inteligenței artificiale, deși aici efectele nu sunt imediate. Ele vor fi pe termen lung, însă extrem de profunde nu numai pentru viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi, dar și pentru modul de viață al tuturor și chiar soarta speciei umane. O știre ignorată de multă lume, ne dă o măsură a acestor progrese. S-a petrecut în 2016 dar a fost publicată și discutată pe larg în acest an. Lee Sedol, unul dintre cei mai buni jucători de Go din lume a pierdut cu scorul de 4-1 meciul cu programul cibernetic AlphaGo. Știrea în sine poate nu ar fi așa de senzațională, o victorie similară a fost înregistrată de calculatoare în 1997 când DeepBlue al lui IBM l-a învins pe campionul mondial de șah Gary Kasparov, chiar dacă jocul Go în sine este mult mai complex decât șahul (tablă 19×19), cu un număr de mutări posibile în jur de 10 la puterea 170, de zeci de ori ca ordin de mărime mai mare decât numărul de atomi în univers, etc. Ceea ce este excepțional este că AlphaGo, după ce a fost învățat regulile de baza ale jocului de Go, s-a auto-instruit singur, fără niciun ajutor al experților umani în calculatoare sau Go. Capacitățile sale de auto-învățare îl fac în exprimarea specialiștilor ‘copleșitor de supra-omenesc’. Aplicațiile inteligenței artificiale cu auto-învățare sunt practic nelimitate. Unele dintre ele sunt deja testate, cum ar fi prezicerea combinării proteinelor în crearea de molecule care să stea la baza unor medicamente destinate tratamentelor bolilor umane.
In pragul sărbătorilor și al Noului An, vom continuă să urmărim, cu fascinație și pasiune, uneori cu puțină teamă, mereu cu luciditate, ceea ce se întâmplă în lumea științei și a tehnologiei. Urez tuturor cititorilor rubricii CHANGE.WORLD Sărbători Fericite alături de familie, bucurii și destindere, lecturi plăcute, filme interesante, călătorii frumoase, sănătate și pace în perioada sărbătorilor și în Noul An. LA MULȚI ANI!
(Articolul a aparut iniţial in revista culturală ‘Literatura de Azi’ – http://literaturadeazi.ro/)